Fоtо: Shutterstock

Lauksaimniekiem ik gadu galvassāpes sagādā ne viens vien kaitēklis – vai tā būtu tīklkode augļu dārzos, kailgliemezis kāpostu laukā vai zemes vēzis sakņu dārzā. Un šis gads nav izņēmums! No dažādiem Latvijas nostūriem saņemtas ziņas, ka kartupeļu laukus arī šogad ir apsēdis kartupeļu lapgrauzis, ko labāk zinām kā Kolorādo vaboli. Lai noskaidrotu patieso situāciju un uzzinātu, kā vislabāk pret tām cīnīties, "360TV ZIŅneši" devās uz Priekuļu selekcijas stacijas kartupeļu laukiem.

Priekuļu pētniecības centrā kartupeļus pēta jau kopš 19. gadsimta vidus. Lai cīnītos ar vabolēm, kuras atrod ceļu līdz kartupeļiem, Priekuļos regulāri tiek veikta zaru nopurināšana. Lāsma Rābante-Hāne, Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centra pētniece stāsta: "Viens kolēģis nostājas vienā galā, otrs otrā, pa vidu ir striķis un abi vienmērīgi iet un ar striķa palīdzību vaboles nopurina nost."

Vabolēm tas radot šoku, un ir vajadzīgs laiks, kamēr tās atkal tiek līdz kartupeļa lapām. Purināšana jāatkārto aptuveni ik pēc četrām dienām. Vēl dabīga apkarošanas metode ir dažādu augu ekstraktu lietošana.

"Bikškrēsliņu uzlējums, skuju ekstrakti, arī nīma koku uzlējums. Kāpuriem ir mīksts ķermenis, viņi viegli uztver šīs vielas un tas ietekmē viņu attīstību," atklāj Lāsma Rābante-Hāne.

Taču kā ir ar dažāda veida indēm? Vai tās padara kartupeļus kaitīgus lietošanai uzturā? Priekuļos atklāj, ka mūsdienās smidzināšana nav tik liels bieds. Ja ievēro visus termiņus, kas ir norādīti marķējumā, tad šīs vielas nenonāk līdz produkcijai.

Līdztekus dažādām apkarošanas metodēm, ļoti svarīgi ir arī atcerēties par bioloģisko daudzveidību kartupeļu lauka tuvumā. Jo vairāk dažādu augu, jo vairāk dažādu kukaiņu. Piemēram, mārītes un zeltactiņas barojas ar kolorado vabolēm, līdz ar to jums nekas nebūs jādara un, iespējams, kukaiņi paši tiks ar tām galā.

Lai arī cīņa ar lapu grauzējiem šovasar ir pamatīga, izskatās, ka kartupeļu raža tik un tā būs laba.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !