Foto: Shutterstock

Jaunie kartupelīši, kurus var ēst ar visu miziņu, ir neaizmirstams baudījums garšu kārpiņām. Taču no sākuma tie dārzā jānosargā no nejaukajām Kolorado vabolēm, kuras neierobežojot pāri var palikt vien pliki laksti ar mazītiņiem bumbulīšiem zem zemes. Protams, augi apkārt nepasargās kartupeļus no vaboļu uzbrukuma, taču sajaukt tām prātu gan varēs, līdz ar to, iespējams, līdz tīrumam ceļu atradīs mazāk kaitnieku.

Lai kaitēkļus apmānītu, apkārt kartupeļu vagām var audzēt augus ar īpaši spēcīgu aromātu, piemēram, kaņepes un dārza pupas. "Nebūs tā, ka tad vaboļu dārzā nebūs vispār, tomēr katrs no augiem izdala savu specifisko smaržu, tādēļ dārzos pēc iespējas vairāk vajag audzēt aromātiskos augus, lai kaitēkļus dezorientētu, jo lielajā smaržu mākonī tie nespēs precīzi noteikt, kur atrodas saimniekaugs," skaidrojis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils.

Taču Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja Anitra Lestlande piebilst, ka aromātiskie augi nepalīdzēs, ja kartupeļu lauks tiks ierīkots turpat, kur pagājušajā gadā, vietā, kur vaboles pārziemo. Turklāt nepalīdzēs, ja garajās vagās starp dažiem kartupeļu stādiem tiks iesētas dažas cūku pupas – arī otrai kultūrai ar spēcīgo smaržu jābūt tikpat lielā apjomā vai pat vēl vairāk, lai nomāktu specifisko un spēcīgo kartupeļu lakstu smaržu. Taču šādu augu audzēšana pamīšus ir efektīva, skaidro VAAD speciāliste. "Kaitēkļu noteikti būs mazāk, tas ir pierādījies, sējot burkānus pamīšus ar sīpoliem, – gan sīpolu muša, gan burkānu muša tiek dezorientēta un nevar saprast, kurš ir burkāns, kurš sīpols."

Kā ar vabolēm tikt galā, lai tās dārzā nebūtu vispār? Vienkāršākais, taču ne ātrākais veids – katru vabolīti un kāpuriņu nolasot. Taču augus var arī nomiglot, tiesa, arī šeit jāzina pāris nianses, kā, piemēram, īstais diennakts laiks. Vairāk par to dārzkopības eksperti Narvils un Lestlande skaidro šajā "Delfi" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!