Foto: Ragāres

"Laiks kāpt pēc saviem Latvijas kivi! Var jau, protams, arī pagulēt un pagaidīt, kad šie paši mutē kritīs – paukšķ vien!" tā rakstīts bioloģiskā dārza "Ragāres" "Facebook" profilā, kurā saimnieki iepazīstina ar to, kas tad īsti ir Latvijas kivi un kā tos audzē.

"Visi pazīst vismaz vienu no aktinīdijām – Actinidia deliciosa – veikalā sastopamo selekcionēto kivi. Bet arī pie mums audzējami dažādi kivi. Tiesa, mazāki izmērā. Tiešām nav brūni un spalvaini, bet ēdami uzreiz svaigi. Gardi, saldi jo saldi, bet ar C vitamīnu nepārspējamā koncentrācijā. Audzējami paša dārzā bez mazākās nepieciešamības miglot ar visādiem brīnumiem, jo var ēst uzreiz pēc novākšanas un īsti nekādi kaitēkļi arī vēl nav iesākuši šīs ēst. Putni gan viltnieki – ātrāk mācās un ir gatavi uz dažām nedēļām pielāgot savu diētu kivi ēšanai. Smieklīgi, bet lielākais kaitēklis aktinīdijām ir… mājas kaķis. Augu saknes šiem "patīk" daudz labāk kā baldriāns vai kaķumētra.

Mandžūrijas aktinīdija Actinidia kolomikta ir agrākā no Latvijā augošajām kivi liānām. Mums "Ragārēs" ir pašiem savs klons – ģimenē audzēts jau pusgadsimtu, labi pieradis pie ziemām un mums pašiem. Ir ļoti ziemcietīgs un ražo vislabāk, teju katru gadu. Salnas gan var patramdīt, bet salīdzinoši pat mazāk traumē pieaugušos augus, kā tās pašas plūmes vai persikus… Liānas ir ļoti ilgmūžīgas, balstiem jārēķinās ar izturību uz daudzām desmitgadēm. Iepriekšējā ziemā pēc 30 gadiem neizturēja sniega un augu svaru un aizlūza žoga balsti – noliecās ar visām liānām, bet likām galvas kopā un izdevās sienu atjaunot, nesabojājot augus un nu laiks rekordražai!

Vēlāk rudenī priecēs asā aktinīdija ar lielākiem augļiem, bet tāpat ēdamiem ar visu mizu – Actinidia arguta. Esam izmēģinājumam iestādījuši kādas desmit šķirnītes un meklēsim savu īsto. Ir gan ar maziem resniem auglīšiem, gan pat tādas ar piecus centimetrus lieliem. Ražo diezgan vēlu, diezgan jūtīgas pret pavasara salnām, arī tā ziemcietība ir ievērojami švakāka kā mandžūrietēm."

Kā "Ragāres" saimnieks Jānis Vaivars stāstījis raidījumā "900 sekundes", Mandžūrijas aktinīdijas augļi agrāk nogatavojās vasaras noslēgumā, bet pēdējos gados ogas jāsāk lasīt jau jūlija vidū. Kā skaidrojis saimnieks, vairums šo kivi dosies uz Latvijas restorāniem, bet tie, kas paliks pāri, nonāks pircēju mutēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!