"Rakstu saistībā ar savdabīgu parādību manai astoņus gadus vecajai plūmei. Pirms diviem gadiem bija lieliska raža. Pērn viss apsala. Šogad ir ļoti daudz plūmju, bet visas ir bojātas. Visām plūmēm tā brūnā daļa ir ar citādu garšu un konsistenci. Ne viņas var normāli ēst, ne taisīt "zaptē". Vēlējos uzzināt, kas tas ir? Vai tā ir kāda slimība vai kas cits? Tārpa iekšā nav. Koks tika miglots pret slimībām un kaitēkļiem pirms ziedēšanas. Šķirne – 'Skoroplodnaja'," ar savu sāpi "Delfi" vērsies lasītājs Mārtiņš.
Pēc atbildes vēršamies pie Dārzkopības institūta vadošās pētnieces Dr. agr. Ilzes Grāvītes, kura skaidro, ka īsto iemeslu šādām problēmām atrast būs grūti, taču varianti ir vairāki. "Fizioloģiska rakstura bojājumus ir grūti raksturot. Domāju, ka fizioloģiski bojājumi augiem būs arī pēc šiem plūdu pārbaudījumiem, un tas var beigties ļoti slikti. Ja 24 stundas aktīvā veģetācijas augšanas laikā saknes ir zem ūdens, tad sākās tā saucamā aerobā elpošana – bezskābekļa vidē izdalās spirta savienojumi un augs indējas no iekšpuses. Un tā ietekme var parādīties arī nākamgad. Līdzīgi ir arī ar karstuma un aukstuma radītajiem stresiem."
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv