Foto: Shutterstock

Pētījuma ietvaros līdz novembra beigām ir iespējams bez maksas pārbaudīt suņus uz boreliozi jeb Laimas slimību. Slimība ir dzīvnieka dzīvībai bīstama, to bieži vien diagnosticē novēloti vai pat par vēlu, lai suņa dzīvību izdotos glābt. Analīzes ir dārgas, tomēr suņu saimnieki un vetārsti kūtri izmanto bezmaksas iespēju pārbaudīt suņu veselību.

"Pateikt, ka tā ir klusā nāve, varbūt būtu nedaudz pārspīlējums. Problēma ir tāda, ka slimība attīstās tikai vairākus mēnešus pēc inficēšanās. Tad, kad problēmas sākas, tās ir hroniskas, smagas un bieži vien neatgriezeniskas. Tad ir jālemj par eitanāziju, diemžēl", par slimības nepatīkamo gaitu raidījumā "360TV Ziņneši" stāsta Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes klīnikas vetārste Vilma Čerņikova.

Laimas slimības pazīmes ir apetītes zudums, letarģija, drudzis, paaugstināta temperatūra, klibums, sāpīgas vai pietūkušas locītavas, retāk sastopami, bet daudz bīstamāki ir nieru darbības traucējumi. Ar boreliozi suņus inficē ērces, un šī slimība attīstās divus līdz piecus mēnešus pēc inficēšanas, kad par ērci sen jau piemirsies, tāpēc bieži vien slimība tiek ielaista.

Labā ziņa ir, ka ar katru gadu suņu saimnieki kļūst atbildīgāki un arvien vairāk lieto ērču apkarošanas līdzekļus. "Beidzot sapratuši, ka tās ir nopietnas slimības, ārstēšana grūta, sarežģīta un ne vienmēr veiksmīga, un turklāt dārga", secina Čerņikova.

Šobrīd Eiropas Savienības pētījuma ietvaros institūts "BIOR" piedāvā analīzes uz Laimas slimību veikt bez maksas, tomēr kopš 1. jūlija pārbaudīti vien 10 paraugi. Kādēļ tik maz? Atklājas, ka vetārsti, iespējams, nav informēti par šo iespēju. Arī vetārste Čerņikova par šo iespēju uzzina no "360TV Ziņnešiem" un sola to noteikti izmantot.

Žanete Šteingolde, institūta "BIOR" Mikrobioloģijas un patoloģijas laboratorijas vadītāja, stāsta, ka sadarbībai aicinātas atsaukties pilnīgi visas veterinārās klīnikas un to klienti: "Vairāk aicināti atsaukties tie suņu īpašnieki, kuri dzīvo tuvāk mežiem, kas brauc ar saviem suņiem izbraukumos, pastaigās, kuri vairāk pakļauti riskam, tāpat arī medību suņi."

Boreliozes bezmaksas testus "BIOR" veiks līdz novembrim, proti, visā ērču aktīvajā sezonā. Tā kā vēl vari paspēt pārbaudīt sava mīluļa veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!