Foto: Ilze Janiša

Ilzei Janišai Balvu novada Bērzpils pagastā šogad siltumnīcā izdevies izaudzēt īstu gigantu – teju divus kilogramus brangu tomātu. Jau šķirnes nosaukums brīdinājis, ka rezultāts būs iespaidīgs – 'Gigante Farina', taču Ilze neslēpj, ka savus augus palutina arī ar dabīgiem labumiem, kas atspaidojas ļoti labā ražā.

"Tomātus audzēju, jau kā sevi atceros," viņa stāsta. Ierasti Ilze sēklas ievākusi pati no tomātiem, kas pirkti tirgos, vai labas sēklas iegādājusies kādās tomātu izstādēs, taču šopavasar viņa nolēmusi, ka ir laiks pamēģināt sēklas iegādāties internetā, un tā uz Latgali atceļoja sēklas no Cēsīm – no tomātu kolekcionāra "Tomato AM" klāsta. "Tomāti sanākuši ļoti super," viņa saka.

Citus gadus arī pa kādam lielākam tomātam siltumnīcā ir gadījies, taču tik milzīgs auglis viņas sētā ir pirmoreiz. "Pagājušajā gadā arī bija lieli, bet ne tik. Latgalē šogad diezgan sausa vasara bija kopumā, lai gan bija arī lietus. Pavasarī dienas bija siltas, naktis ļoti aukstas, kas tomātiem nepatika. Bet vispār raža ir ļoti liela! Un ne tikai manā siltumnīcā – arī citiem tepat apkārt ir lielas ražas. Šādu gigantu gan vismaz pagaidām esmu redzējusi tikai sev."

No kolekcionāra viņa šogad pasūtījusi vairākas šķirnes, un no katras stādījusi divus stādus. 'Gigante Farina' vienam stādam visi augļi padevušies teju tikpat lieli, kā attēlā redzamais – kopumā bijuši divi tomāti, un divi tikpat lieli vēl sauļojas siltumnīcā.

Bet kā izdevies tādu brangu sārtvaidzi izaudzēt un kā to liks lietā? Lasi tālāk!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!