Foto: Shutterstock

Lai par kaut ko priecātos vēlāk, melnu muti jāpastrādā jau tagad, un tas attiecas arī uz dārzu. Tieši pašlaik ir īstais laiks, lai stādītu iecienītās pavasara puķes – tulpes un narcises.

Tulpes droši var stādīt līdz pat oktobra beigām, taču, ja zeme nav sasalusi, tad pat vēl vēlāk. Kā reiz "Delfi" atzinis pieredzējušais tulpju audzētājs Gundars Lācis, viņš reiz atrastos tulpju sīpolus zemē iebakstījis pat ap Ziemassvētkiem. Arī tad pavasarī puķes skaisti uzziedējušas.

Ko ievērot, lai sīpoliņi pēc stādīšanas patiesi ieaugtos? Lācis skaidro, ka augsnei jābūt smilšainai un noteikti ne mālainai, labi, ja vieta ir ļoti līdzena, saulaina, ne pārāk noēnota, ar nelielu slīpumu austrumu vai dienvidaustrumu virzienā. Sīpoli zemē jāierok 10-15 centimetru dziļumā vai, vienkāršāk sakot, trīs sīpolu dziļumā. Ja gribas, lai dobe pavasarī sazied ar kuplu apstādījumu, starp sīpoliem ievēro apmēram 10 centimetru atstarpi. Viņš saka, ka tulpes mēslot nav nepieciešams – tātad stādi un tikai priecājies.

Savukārt tulpju selekcionārs Juris Egle "Delfi" pastāstījis, ka ja saimniecībā nav piemērotas augsnes tulpju sīpoliem, par to nevajag daudz bēdāt, bet vienkārši jāķeras pie darba un smagā augsne jāatjauc ar smilti vai granti. Ja augsni nesagatavosi, sīpolpuķes var vienkārši nopūt. Viņš arīdzan pastāsta, ka tulpēm patīk svaiga augsne, tāpēc laiku pa laikam tās var un pat vajag pārstādīt citviet dārzā. Pavairošanai tulpes var stādīt 10 līdz 15 centimetru dziļumā, ja grib skaistumam dārzā un lieliem sīpoliem – jāstāda dziļāk. "Tad neaugs mazie "bērniņi"," pamāca audzētājs. Ja nav plānots rakt nost, tad arī tulpes stāda dziļāk, lai ir viens liels un brašs sīpols.

Arī narcises tieši pašlaik ir īstais laiks guldīt augsnē. Kā norādījis sīpolpuķu un peoniju audzētājs Jānis Dukaļskis no Daugmales, narcišu stādīšana daudz neatšķiras no tulpju – arī tās var stādīt pat novembrī, ja vien arī kādu laiciņu pēc stādīšanas sola labu un siltu laiku. Ja plānots narcises stādīt vietā, kur tās augs vairākus gadus, sīpolus stāda retāk (10 līdz 20 centimetru attālumā) un 15 līdz 25 centimetru dziļumā. Ja grib sīpolus pavairot, tad stāda seklāk un biezākā stādījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!