Foto: Shutterstock

Ziema lēniem soļiem tuvojas, un ir pēdējais brīdis, lai apdomātu par to, kā uzlabot mājas siltumapgādi. Ja plāns ir atvadīties no gāzes katla, tad uz kādu veidu pāriet, un cik tas būs vienkārši? Ja vēl šo ziemu gribas nodzīvot ar veco apkures iekārtu, kā to padarīt pēc iespējas efektīvāku?

Lai gan gāzes apkure nav pieejama visiem, tā ir gana izplatīta izvēle vietās, kur gāzes tīkli ir pieejami. Šim apkures veidam ir daudz plusu – nav nepieciešama kurināmā noliktava, kurināmais nav pašam jāsagādā, nav nepieciešama bieža katla apkope, ir zems emisiju līmenis, bet augsta automatizācijas un komforta pakāpe, jo nav nepieciešama pastāvīga cilvēka klātbūtne. Ar šādiem katliem vari atrasties jebkurā pasaules malā un ar interneta palīdzību vadīt apkures sistēmu, "Delfi" skaidrojis SIA "Enerģija G" valdes loceklis un projektu vadītājs Guntis Šantars.

Ja iecerēts apkures katlu mainīt pret kādu citu apkures veidu, ne vienmēr tas būs viegli. Īpaši, ja nākamā izvēle ir granulu un brikešu katli. Tiem būs nepieciešama tehniskā telpa (kas gāzes katliem nav vajadzīga un mājās var arī nebūt), kā arī sausa un silta telpa, kurā uzglabāt kurināmo. Šie apkures veidi arīdzan nebūs tik komfortabli, jo reizi nedēļā (vismaz) būs jāapkopj un jāpapildina. Tos ilgstoši nevar atstāt bez pieskatīšanas. Arī skursteņus pirms apkures iekārtas maiņas nepieciešams pārbaudīt, jo tie skursteņi, kas paredzēti gāzes apkurei, var nebūt piemēroti koksnes un granulu katliem.

Kādi ir galvenie granulu un brikešu katla plusi?

  • vienkārša uzstādīšana;

  • zemas apkures izmaksas, ja salīdzina ar elektriskajiem vai gāzes katliem;

  • katru mēnesi nebūs noteikta rēķina par apkuri, piemēram, gāzes apkurei var būt izlīdzinātais maksājums.

Komforta ziņā līdzīgas iespējas sniedz elektriskie apkures katli un siltumsūkņi. Te gan jāņem vērā, ka elektrība arīdzan ir dārgs resurss. Jāņem arī vērā, ka, izvēloties siltumsūkni vai elektriskos apkures katlus kā apkures veidu, ir nepieciešama stabila elektroapgāde. Tāpat daudzos gadījumos, piemēram, siltumsūkņa izvēles gadījumā, jāņem vērā sildķermeņu lielums un siltās grīdas esamība.

Vairāk par brikešu un granulu katlu uzstādīšanu, kā arī citu apkures veidu (siltumsūkņu, elektrisko apkures katlu) plusiem un mīnusiem lasi rakstā "Apkures iekārtu labirintos: kādu izvēlēties savai mājai".

Savukārt par ieguvumu, ko gūstam, ja iekārtas kombinējam (piemēram, izmantojot plašāk saules enerģiju), kā arī – ko darīt, lai ietaupītu ar jau esošo apkures iekārtu, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!