Remontēt savu māju pašam izklausās bailīgi un tomēr brīnišķīgi. Pilnīgi visu var iekārtot pēc savas sirds patikas, un tādējādi ietaupīt arī krietnu summiņu bankas kontā. Un galu galā – ja kaut ko nemācēsi, vienmēr visu taču var apgūt. Taču bez kļūdām neiztikt. Tāpēc labāk vispirms kārtīgi pastudēt, bet ķerties klāt vēlāk. Tā kļūdu, cerams, būs mazāk.

Lielo problēmu paslaucīšana zem paklāja

Dženifera Rodžersa, dizainere uzņēmumā "BKC Kitchen and Bath", portālam "The Spruce" norāda, ka pārāk bieži redzams – māju īpašnieki atkal un atkal pieļauj kādu visnotaļ lielu kļūdu – ignorē lielas problēmas un naudu tērē otršķirīgām lietām. "Ir vilinoši koncentrēties uz remonta krāšņo aspektu: virtuves darba virsmu, vannasistabas flīzēm un dekoriem," viņa norāda. Taču jāsaprot – pirms meklēt īsto dīvānu, vispirms jātiek galā ar mazāk pievilcīgajiem darbiem, piemēram, grīdas remontu, sienu izlīdzināšanu. Un ne tikai – nevaram ignorēt arī sliktu siltumizolāciju, novecojušu elektroinstalāciju. Ja galu galā uz šīm lietām pievērsi acis, pēc kāda laika var gadīties, ka jaunais, smukais remonts jāziedo, lai saglābtu pieļautās kļūdas.

Nav skaidrs remonta plāns

Interjera dizainere Alisija Hasena uzsver – pirms reālu darbu uzsākšanas, ir jāzina kopējais remonta plāns. Un tas vajadzīgs ne vien tādēļ, lai saprastu, ko remonta laikā vēlies panākt, bet arī – lai visi darbi noritētu pēc noteikta plāna, netraucējot viens otram. "Pārāk daudz reizes esmu redzējusi, ka sāk krāsot un ieklāt grīdas, pirms pabeigti vēl citi darbi," uzsver Hasena. Taču tikai tad, kad neglītie darbi ir apdarīti, var ķerties klāt apdares darbiem. Ja darīsi visu haotiski, beigu beigās kādu no darbiņiem var nākties veikt otrreiz, un tas jau maksās gan laiku, gan naudu.

Tāpat svarīgi jau pirms remonta saprast, ko vispār mājoklis atļauj tev darīt. Pirms remontdarbu sākšanas var būt grandiozi plāni – istabu apvienošana, nojaucot starpsienu utt., bet, vai esi noskaidrojis, ka šos darbus reāli varēsi realizēt? Ja nē, beigās vari piedzīvot tikai vilšanos.

Foto: Karl Solano / cc

Nav atvēlēti resursi plānam B

Nav jau nekāds jaunums, ka cilvēki vienmēr vēlas, lai viss noritētu gludi. Tomēr dzīve bieži pierāda, ka tā tas ne vienmēr notiek. Pat ja visu būsi rūpīgi saplānojis, galu galā var nākties pārsniegt budžetu un arī termiņu remonta pabeigšanai. Ja nebūsi sagatavojies ārkārtas plānam, iedzīvosies nevajadzīgā stresā un neapmierinātībā (tad prātā nāk domas – kāpēc vispār to remontu vajadzēja?!). Tāpēc prātīgi vienmēr atlikt nedaudz vairāk naudiņas – ja nu vēlies tikai noslīpēt veco koka grīdu, bet beigās saproti, ka tā ir pārāk sabojājusies un nepieciešama nomaiņa?

Neseko tendencēm

Modes tendences te nāk, te iet. Un tas nozīmē, ka telpas projektēšana, ņemot vērā tikai pašreizējās tendences, var novest pie tā, ka pēc dažiem gadiem tā jau citu acīs (un gan jau, ka paša arī) izskatīsies novecojusi. Un neviens nevēlas tērēt naudu un laiku, lai jau pēc dažiem gadiem remonts būtu jāveic atkal. Tādēļ visu kārtīgi pārdomā un izveido tādu interjera dizainu, kurš būs aktuāls arī pēc 10 un 15 gadiem, norādīts portālā "Architectural Digest".

Apgaismojums ir svarīgāks, nekā varētu šķist

Dženifera Janusa, Detroitas interjera dizaina studijas "Pophouse" prezidente, akcentē, cik svarīgs ir apgaismojums. Telpa apgaismojuma dēļ izskatīsies ļoti atšķirīgi no rīta, pusdienlaikā un vakarā. Un to ir ļoti svarīgi paturēt prātā, izvēloties krāsas un materiālus. Visprātīgāk būtu materiālus, piemēram, flīzes un krāsu paraugus paņemt uz māju un pārliecināties klātienē, vai tev patiešām patiks tas, ko redzēsi dažādās gaismās. Ja pārdevējs šādu opciju nepiedāvā, vismaz pajautā viņam materiālus dažādās gaismās pārbaudīt turpat uz vietas veikalā.

Pārāk aizrauties vai tieši otrādi – nobīties

Remonts ir laiks, kad iespēju robežās savu mājokli pārvērst līdz nepazīšanai. Taču vai vienmēr tas nepieciešams? Ja pārcentīsies, pazaudēsi sava mājokļa raksturīgo šarmu. Tieši tādēļ vispirms saproti, ko vēlies saglabāt, ko noteikti pārveidot.

Taču arī nobīties nav īstais brīdis. Ja būsi pārāk ieciklējies uz to, kā tavs mājoklis izskatās tagad, aizmirsīsi nodarbināt iztēli. Remonts ir īstais laiks, lai realizētu arī pavisam trakas idejas, piemēram, iebūvējamo skapi pārvēršot par slepenu bāru.

Izmēri, izmēri, izmēri...

Šķiet pašsaprotami, bet kurš gan nav pieļāvis šo kļūdu? "Nekad neaizmirsti izmērīt mājokļa durvis, ieejas durvis dzīvokļa kāpņu telpā un pārbaudīt lifta ietilpību, pasūtot jaunas mēbeles, lai pārliecinātos, ka tās būs iespējams ienest mājā," tā norāda Mega Kimbala, interjera dizainere Bostonā un radošā direktore "Modern Relik". Tāpat, pirms pasūti jauno dīvānu, izmēri un ilustrē to, kā tas izskatīsies plānotajā istabā – tad sapratīsi, vai tas nav par lielu vai mazu.

Nekad nepārvērtē griestus

Balti griesti – viegla un ierasta izvēle. Taču tā ir piektā siena, un arīdzan visnotaļ svarīga. Un guļamistabā uz to skatīsimies visvairāk. Tāpēc nav jābaidās eksperimentēt un par griestu dizainu domāt līdzīgi kā par sienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!