Foto: Shutterstock

Vakari kļūst arvien drēgnāki, un tas nozīmē vien to, ka daudz vairāk laika pavadīsim iekštelpās. Nav nekāds noslēpums, ka, sākoties tumšajam laikam, arī mūsu garastāvoklis mēdz pasliktināties, jo saules gaisma vairs nelutina. Bet, lai justos labi mājās un padarītu atmosfēru daudz patīkamāku, talkā nāks apgaismojums, kas ir silts un nav spilgts.

Spilgta gaisma dara mūs modrākus. Tāpēc, pavisam iespējams, tā nav nejaušība, ka jūties relaksētāks, sēžot istabā, kas laistās dzintarkrāsās no galda lampas, raksta "The Washington Post".

Saprotams, ka pareizs apgaismojums mājās ir svarīgs praktisku iemeslu dēļ, piemēram, lai izvairītos no neveiksmēm virtuvē vai katastrofāla meikapa, bet arvien vairāk tiek veikti pētījumi, kas liecina, ka pareizais apgaismojuma veids ir svarīgs arī cilvēka labklājībai.

@im_ericwang cold and chaotic vs. warm and zen #lighting #biglight #lamps #homedecor #interiordesign ♬ original sound - Jack winters

"Apgaismojumam ir būtiska ietekme uz cilvēku psiholoģisko stāvokli, kā arī to, kā viņi domā un uzvedas," saka Sallija Augustina, vides un dizaina psiholoģe no Čikāgas. "Mums ir vajadzīga gaisma. Tad mūsu prāts un ķermenis ir vislabākajā iespējamajā formā."

Lai arī vājāks "mazais" apgaismojums padarīs telpu mājīgu, tas vislabāk piemērots tieši vakariem, kad visi dienas darbi jau padarīti un beidzot esi gatavs atpūsties. Speciālisti iesaka dažādos laikos izmantot dažādas gaismas "temperatūras".

@homewithmic No big lights allowed in this house 🙅🏻‍♀️ #littlelight #apartmentliving #apartmentlife #neutralhome #neutralhomedecor #neutralhomeaesthetic ♬ ur beautiful - siennamae

Dienas laikā Augustina aicina izmantot vēsu gaismu, kuras tonis stiepjās no zilās līdz baltajai krāsu gammai, jo ​​tas dod enerģiju un veicina koncentrēšanos uz mērķtiecīgu darbu. Laika pavadīšana siltā gaismā, kuras tonis svārstās no dzeltenas līdz oranžai, atpūtina prātu un veicina radošu domāšanu, bieži padarot to piemērotu vēlākai pēcpusdienai vai vakaram.

Ja gribēsi jau laisties miegā, bet gaisma būs spilgta, tā nomāks melatonīna izdalīšanos, apgrūtinot iemigšanu. Tāpat saldiem sapņiem traucēs arī zilā gaisma vai baltā gaisma ar zilām nokrāsām – parasti pie šādām krāsām vainojama elektronika, piemēram, datori, mobilie tālruņi un televizori, kā arī LED un dienasgaismas spuldzes. Tāpēc nav ieteicams pirms gulētiešanas pārlieku aizrauties ar telefona spaidīšanu.

@im_ericwang cold and chaotic vs. warm and zen #lighting #biglight #lamps #homedecor #interiordesign ♬ original sound - Jack winters

Mājīgiem vakariem vari izmantot vairākas galda lampas ar dzeltenīgu gaismu vai spuldzīšu virtenes, kas radīs līdzīgu efektu. Tāpat mājīgumu piešķirs arī sveces un, protams, sprakšķošas liesmas kamīnā. Pārlieku gan nevajadzētu aizrauties ar vairāku aromātisko sveču dedzināšanu vienlaikus. Par to vairāk vari lasīt rakstā "Kaitīgie smaržu mākonīši. Kā aromātisko sveču dedzināšana ietekmē veselību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!