Foto: Unsplash

Lai palīdzētu dzīvniekiem, kuri cer nonākt gādīgu saimnieku rokās un šobrīd uzturas dzīvnieku aizsardzības biedrības (DzAB) "Ķepu ķepā" paspārnē, tiek uzsākta labdarības kampaņa "Sasildi ķepaiņus!".

"Jau pagājušajā gadā aizsākām iniciatīvu "Sasildi ķepaiņus!", lai palīdzētu dzīvnieku patversmei un tajā mītošajiem dzīvniekiem pārvarēt izaicinošo rudens un ziemas periodu. Priecājamies, ka pērn kampaņā varējām sagādāt rekordlielu daudzumu nepieciešamo lietu un ceram, ka šogad kopā ar saviem sadarbības partneriem un mūsu klientiem būsim tikpat dāsni," saka "Rīga Plaza" pārvaldnieka "Colliers" aktīvu pārvaldes direktore Irīna Toropova.

Ir pieaugusi interese par dzīvnieku adopciju

66 procenti iedzīvotāju norāda, ka adoptētu dzīvnieku no patversmes, ja nolemtu uzņemties rūpes par ķepaini. Pērn šādi norādīja 58 procenti aptaujāto, kas liecina par pieaugošo interesi par dzīvnieku adopciju. Tomēr, vaicājot par to, kas patlaban attur spert šādu soli, iedzīvotāji visbiežāk norāda, ka tās ir bažas par iespējamām uzvedības problēmām un socializēšanās grūtībām, kā arī uztraukums, ka varētu būt nesaderība ar jau esošajiem mājdzīvniekiem. Trešais visbiežāk norādītais iemesls ir bažas par dzīvnieka veselības stāvokli un ar to saistītajām finansiālajām izmaksām.

Lielākā daļa aptaujāto jeb 87 procenti uzskata, ka dzīvniekiem ir tādas pašas tiesības uz labklājību kā cilvēkiem. Vairāk nekā puse jeb 53 procenti iedzīvotāju kādreiz ir uzņēmušies rūpes par draugu vai radinieku mājdzīvnieku, lai tas netiktu atdots patversmei vai iemidzināts. Visbiežāk šādi norādījuši respondenti vecumā no 55 līdz 74 gadiem.

Diemžēl vairāk nekā puse atzīst, ka sociālajos tīklos aktīvi neiesaistās, ja redz, ka dzīvniekiem tiek meklētas mājas. Tomēr visatsaucīgākie šajā jautājumā ir Latgales un Kurzemes iedzīvotāji.

"Aicinām aktīvi līdzdarboties, tādējādi parādot, ka dzīvniekiem patiesi ir tādas pašas tiesības uz labklājību kā cilvēkiem, jo patversmes diemžēl joprojām ir pārpildītas. Vēlos mudināt nebūt vienaldzīgiem un dalīties ar palīgā saucieniem, lai palīdzētu ķepaiņiem atrast jaunus un mīlošus saimniekus. Tāpat nozīmīgs ir katrs ziedojums – bez sabiedrības atbalsta mēs spētu uzturēt vien 20% no patversmē esošajiem dzīvniekiem," norāda DzAB "Ķepu ķepā" vadītāja Gundega Bidere.

Līdz 3. novembrim "Rīga Plaza" 1. stāvā atradīsies ziedojumu kaste, kurā varēs ievietot praktiskus ziedojumus – kvalitatīvu suņu un kaķu barību, kārumus, pavadas, rotaļlietas, tekstilizstrādājumus un citas lietas. Kampaņas noslēgumā "Rīga Plaza" visu saziedoto nogādās DzAB "Ķepu ķepā". Pie ziedojumu kastes atradīsies izstāde "Sasildi ķepaiņus!" ar "Ķepu ķepā" dzīvniekiem, kuri šobrīd meklē mājas. Fotogrāfiju autore ir Ilze Kundziņa, kura aktīvi palīdz patversmēs dzīvojošajiem ķepaiņiem atrast gādīgas mājas. Tāpat kampaņā iesaistīties un ķepaiņiem jaunus saimniekus palīdzēs atrast vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki – Jānis Krīvēns, Kristīne Virsnīte, Mārtiņš Kapzems un Sibilla Šlēgelmilha. Labdabības kampaņa norisinās sadarbība ar "PetCity".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!