Foto: Unsplash

Vai tavam četrkājainajam mīlulim mēdz būt garastāvokļa svārstības? Apātija, mazaktivitāte, izolētība vai motivācijas trūkums? Lai gan to tieši nevar salīdzināt ar cilvēku depresiju, kur iesaistīti sarežģītāki garīgie procesi, tā ir taisnība, ka arī suņi var ciest no depresijas un trauksmes. Arī viņi ir jūtīgas un emocionālas būtnes, kas, tāpat kā cilvēki, piedzīvo emociju svārstības – no priecīgām līdz ne tik pozitīvām.

Kas vispār ir depresija? Depresija suņa kontekstā ir stāvoklis, kurā dzīvnieka garastāvoklis mainās: suns kļūst skumjš, mazāk aktīvs, zaudē interesi par iepriekš iecienītām aktivitātēm, spēlēm un pat saimnieka sabiedrību. Suņu depresija bieži ir īslaicīgāka nekā cilvēku un bieži ir saistīta ar kādu konkrētu notikumu vai pārmaiņām.

Veterinārārsti joprojām pēta, vai suņi tiešām cieš no depresijas tādā pašā veidā kā cilvēki. Kā skaidro Bonija Bīvere, bijusī Amerikas Veterinārmedicīnas koledžas izpilddirektore, "ir grūti precīzi noskaidrot, vai un cik lielā mērā suņi piedzīvo depresiju, jo mēs nevaram viņiem to pajautāt". Lai gan no mājdzīvniekiem nav iespējams saņemt verbālu atbildi, veterinārārsti un etologi novēro līdzības uzvedībā, kas liecina par psiholoģisku diskomfortu suņiem. "Klīniskajā praksē ir dažas situācijas, kad depresija ir vienīgais izskaidrojums."

Kā es varu zināt, vai manam sunim ir trauksme?

Portāls "GoodRx" norāda, ka aptuveni 75 % suņu kādā dzīves posmā piedzīvo simptomus, kas līdzinās depresijai vai trauksmei.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!