Jautājums: Šogad kaķu, zaķu, suņu izstādē iegādājāmies pundurtrusīti - puisīti. Meklēju internetā kaut ko uzzināt vairāk par pundurtrusīšiem, bet neko vairāk kā īsu aprakstu neatradu. Man interesē, ko var dot no dārzeņiem trusītim.

Zooveikalā sacīja, ka nevajagot dot kāpostus, burkānus var dot tikai nedaudz. Es pa retam dodu salātus, bet vai drīkst? Neko sliktu neesmu novērojusi.

Trusītim garšo ceļmallapas un pieneņu lapas. No pirktās barības viņam garšo tikai granulas. Pret kādām slimībā būtu jāizpotē pundurtrusītis? Vai pundurtrusītis būtu jākastrē?

Konsultē daktere Ilze Pētersone (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Trusītis ir jāvakcinē pret miksomatozi un hemorāģiskā vīrusa slimību.

Trusītis būtu jākastrē, jo nekastrēts trusis 8-16 mēnešu vecumā, kad kļūst pieaudzis, var izrādīt ar hormonu līmeņu paaugstināšanos saistītu agresiju un teritorijas iezīmēšanu ar urīnu. Kastrācija šādas problēmas novērsīs.

Truša diētai galvenokārt jāsastāv no svaiga, labas kvalitātes siena, labas kvalitātes trušu sausās barības, ūdens un svaigiem dārzeņiem.

Ko trusim dod labs siens:

  • Tas trusīša organismu nodrošina ar pietiekošu daudzumu vitamīnu, proteīnu un minerālu.
  • Nodrošina barību labajai zarnu mikroflorai, ko trusēns uzņem ēdot nakts fekālijas (cekotropija).
  • Nodrošina veselīgu zarnu trakta motoriku (barības virzīšanos pa zarnu traktu).
  • Nodrošina veselīgus zobus – truša zobi aug visu tā dzīves laiku.
  • Košļāšana arī nodrošina nodarbošanos trusim, kas samazina nevēlamas darbības, piem., vadu, tapešu graušanu.
  • Svaigus dārzeņus var dot, bet ierobežotā daudzumā, kāposts var radīt gāzu veidošanos, tāpēc to daudz dot nevajag. Svaigas, sausas (nedrīkst būt slapjas) salāt lapas var dot. Izvēlaties dažādus dārzeņus – sakņu un lapu.piem burkānus, pētersīļus, pieneņlapas, ceļmallapas.

    Noteikti nedrīkst dot: pupiņas (jebkāda veida), maizi, sēklas, šokolādi, zirņus, auzu pārslas, brokastu pārslas, cukuru, kukurūzu, riekstus, kviešus un jebkādus citus graudus, jo šie produkti satur pārak daudz cietes un tauku.

    Jānodrošina, lai dzeramais ūdens trusītim būtu pieejams visas 24 stundas.

    Vairāk informācijas par trušiem var atrast ārzemju web lapās.

    Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!