Darba suņu grupa ietver vislielāko šķirņu skaitu, tajā ietilpst sargsuņi, ganu suņi, pajūgu vilcēji. Arī suņu augumu izmēru diapazons ir visai plašs.

Visumā šīs grupas suņi ir labi apmācāmi, paklausīgi, gudri, kas panākts daudzu gadu ilgā selekcijas darbā. Dienesta suņiem var pieskaitīt arī tādas suņu šķirnes kā zeltainais retrīvers, labradors u.c.

Ja suns ir nepieciešams mājas vai dārza apsargāšanai, vai mājlopu ganīšanai, tad labākas šķirnes par darba suņu šķirnēm neatrast. Darba suņi sniedz nenovērtējamu palīdzību neredzīgiem cilvēkiem, izpildot pavadoņu lomu, daudzviet pasaulē (arī Latvijā) palīdz glābējiem viņu grūtajā darbā, bieži vien veicot bīstamākos uzdevumus, kas cilvēkam nav pa spēkam. Latvijā šo daudzskaitlīgo grupu pārstāv vācu aitu, Kaukāza, Dienvidkrievijas aitu suņi, kolliji, kā arī erdelterjeri, dobermaņi, dogi, bokseri, rotveileri un citi.

Pilsētas dzīvokļa apsargāšanai vairāk piemērotas tādas šķirnes kā dogs (ja platība to atļauj), dobermanis, bokseris, erdelterjers, krievu melnais terjers un citi mazāki, taču pietiekami nikni suņi, piemēram, bulterjers, vidējais šnaucers.

Dresūras iespējas dažādu šīs grupas šķirņu starpā ir atšķirīgas – vairums šo šķirņu suņu labi pakļaujas dresūrai, veiksmīgi piedalās dažādās sacensībās. Darba suņi sniedz nenovērtējamu palīdzību neredzīgiem cilvēkiem un cilvēkiem ar ierobežotām fiziskām spējām, izpildot pavadoņu lomu.

Vairākas darba suņu šķirnes, piemēram, Kaukāza vai Vidusāzijas aitu suņu šķirnes, ir jāapskata kā speciālo dienestu suņi. Tiem ir nepieciešams veltīt vairāk uzmanības, citādi tie pārvērtīsies nervozos, agresīvos radījumos. Bez sava tradicionālā pienākuma šie suņi var pildīt arī citus uzdevumus. Kopumā visus šos suņus nepieciešams nodarbināt, nevis atstāt savā vaļā, jo tie var kļūt nepaklausīgi. Veltot pietiekamu laiku nodarbībām ar suni, jūs no sava mīluļa varat sagaidīt maksimālu atdevi un pateicību. Darba suņiem piemērotākas ir nodarbības, kur nav jāizrāda agresivitāte.

Raksta tapšanā izmantota “Suņu avīze”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!