Stafordšīras bulterjers ir spēcīgi veidots, atlētisks suns, kas ieguvis sliktu slavu kā cīņu suns. Agrāk šos suņus tiešām izmantoja cīņām ar buļļiem un saviem sugasbrāļiem. Stafordšīras bulterjeri izveidoti Lielbritānijā, no buldogiem mantojot spēku un neatlaidību, bet no terjeriem – veiklību un apķērību.
Šie spēcīgie suņi ir kļuvuši par lieliskiem, uzticamiem pavadoņiem. Stafordšīras bulterjers kā šķirne atzīts samērā nesen. Šķirne radniecīga ar amerikāņu Stafordšīras terjeru, taču atšķiras ar mazāku augumu.

Stafordšīras bulterjers ir spēcīgs, muskuļots, ārkārtīgi izturīgs dzīvnieks, muskuļi izliecas zem gludā, īsā un piegulošā apmatojuma. Attieksmē pret cilvēkiem un bērniem šie suņi ir vienmēr draudzīgi, pakļāvīgi, ļoti pieķeras savai ģimenei. Drosmīgie, sirsnīgie suņi apveltīti ar humora izjūtu, gudri.

Bulterjeriem nepieciešams daudz kustēties, iespējams piedalīties dažādos suņu sporta veidos, kā arī ņemt līdzi braucienos ar velosipēdu un skrējienu laikā. Audzināšanai jābūt diezgan uzstājīgai un neatlaidīgai, jo suns mācās diezgan ātri, bet mēdz būt stūrgalvīgs. Apmācībai jābūt konsekventai un jābalstās uz savstarpēju cieņu. Svarīgi ir kucēnu no mazotnes radināt pie citu suņu sabiedrības, jo, kā jau terjeru pārstāvis, Stafordšīras bulterjers nelaiž garām iespēju “izskaidroties” ar sugasbrāļiem, kā arī citiem maziem dzīvniekiem.

Augumā šie suņi var sasniegt 36-41 cm, svars 11-17 kg. Gludā spalva neprasa īpašu kopšanu, svarīgi nodrošināt aktīvas nodarbības brīvā dabā. Potenciālajam Stafordšīras bulterjera saimniekam jāiegūst visa iespējamā informācija par šķirnes īpatnībām pirms suņa iegādes, lai vēlāk nerastos negaidītas un nepatīkamas situācijas, kad suns ir pieaudzis, taču saimnieki to nespēj kontrolēt. Saņēmis stingru audzināšanu un pietiekami nodarbināts, aktīvais suns ir lielisks sportiskas ģimenes draugs.

Raksta tapšanā izmantota “Suņu avīze”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!