Basendži izveidoti kā medību suņu šķirne Centrālajā Āfrikā Kongo apmēram pirms trīssimt gadiem. No Kongo divdesmitā gadsimta trīsdesmitajos gados šie suņi tika ievesti Eiropā. Basendži ir vidēji lieli suņi, to augums ir ap 40-43 cm, muskuļotā ķermeņa masa 9,5-11 kg. Pigmeji turēja šos suņus medībām, dēvējot par “mazajām meža būtnēm”.

Basendži ir ātri, veikli un ārkārtīgi "lecīgi" suņi. Raksturīgas to iezīmes ir stāvas ausis, grumbainā piere un gredzenā uz muguras sagriezta aste, kā arī baltās krūtis. Īsā apmatojuma krāsas – ruds ar baltu, melns ar baltu, reti sastopami trīskrāsaini dzīvnieki.

Raksturīgākā šo suņu īpatnība – tie nerej, bet uztraukumā izdod skaņas, kas līdzīgas tiroliešu jodelēšanai. Basendži gaita vienmēr ir lietišķa, ātra, rodas iespaids, ka suns nekad nenogurst, lai gan tam nav nepieciešamas garas pastaigas. Potenciālajiem suņu saimniekiem jāņem vērā, ka basendži samērā nesen tika pieradināti, tiem ir tieksme rīkoties patstāvīgi, nepatīk, ka saimnieks komandē, vienmuļi vingrinājumi ātri apnīk. Neatkarīgais, stūrgalvīgais basendži ir ļoti grūti audzināms, lai gan daudz kas atkarīgs no saimnieka pacietības un uzņēmības.

Basendži ir neatkarīgs un patstāvīgs, tomēr ļoti pieķeras savam saimniekam, vēlas uzturēties tā sabiedrībā. Suņa ziņkārīgais, draudzīgais, rotaļīgais, mīlīgais raksturs ļauj bez problēmām iekļauties mājas dzīvē. Ar basendži nedrīkst apieties rupji un nevar gaidīt pilnīgu suņa paklausību. Pret bērniem izturas iecietīgi tikai līdz zināmai robežai, pret svešiem piesardzīgs, vēlas aizsargāt savu saimnieku. Ar citiem suņiem kontaktējas bez problēmām, bet citus mazos dzīvniekus uztver kā medījumu, tādēļ vēlams pie to sabiedrības kucēnu radināt jau no mazotnes.

Ļoti tīrīgi suņi bez raksturīgās suņa smakas, īso, smalko kažoku mēdz tīrīt ar ķepu kā kaķis. Nepatīk slapjš un auksts laiks. Kucēm meklēšanās ir tikai vienu reizi gadā. Basendži ēdienkartē jāiekļauj dārzeņi.

Raksta tapšanā izmantota "Suņu avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!