Šīs šķirnes priekšteči dzīvoja Kanādā, Ņūfaunlendas salā, un ir cēlušies no šīs salas ūdens suņiem. Salas iedzīvotāji un arī jūrnieki bija ļoti iecienījuši šos suņus, jo viņi bija labi peldētāji un nirēji, palīdzēja izvilkt tīklus no ūdens, pienesa zivis, arī jūrā gāja kā izcili palīgi un draugi jūrniekiem.

18.-19. gs. sākās aktīva kuģošana starp Ņūfaunlendu un Lielbritāniju. Turienes aristokrāti novērtēja šos suņus kā lieliski piemērotus medībām. Un jau 19.gs. tieši Lielbritānijā sākās labradora retrīvera šķirnes veidošana. 1904. gadā Anglijā šo šķirni – labradora retrīveru - atzina par pastāvīgu. Mūsdienu labradors izskatā nedaudz atšķiras no iepriekšējo gadsimtu labradora, tomēr nemainīgi saglabājušās šā suņa rakstura iezīmes – izcilas mednieka īpašības, spēja apgūt visu jauno, dzīvesprieks un labsirdība.

Šo īpašību dēļ labradora profesionālais "pielietojums" ir ļoti plašs, pat plašāks nekā vācu aitu suņiem. Šie suņi ir lieliski mednieki gan ūdenī, gan uz sauszemes. Izcilā oža, paklausība un vēlme strādāt ļauj izmantot šos labradorus praktiski visos medību veidos.

Labradori uzskatāmi arī par labākajiem neredzīgo cilvēku pavadoņiem pasaulē. 80% visu suņu pavadoņu ir tieši labradori, jo viņu paklausība un spēja patstāvīgi atrisināt dažādas situācijas ļauj aklam cilvēkam justies droši un palīdz orientēties. Vēl labradori ir arī lieliski dienesta suņi, un savas izcilās ožas dēļ nereti tiek iesaistīti narkotiku, sprāgstvielu un ieroču meklēšanā. Labradori palīdz ne tikai neredzīgajiem, bet arī paralizētiem vai nedzirdīgiem cilvēkiem, diabēta un epilepsijas slimniekiem. Īpašas pārbaudes izgājušie šķirnes pārstāvji strādā arī par terapijas suņiem, sniedzot psiholoģisku atslodzi slimnīcu, pansionātu iemītniekiem. Labradorus terapeitus viņu mierīgā rakstura un labsirdības dēļ izmanto arī psiholoģisku traumu ārstēšanai pēc agresīva cita suņa uzbrukuma.

Labradors retrīvers ir viena no nedaudzajām šķirnēm, ko iesaka cilvēkiem, kas līdz šim suni nav turējuši. Viņu audzināšanā pieļauto kļūdu sekas ir vieglāk novēršamas nekā sargsuņu vai cīņu suņu šķirnēm. Jāatceras, ka labradors nav ķēdes suns, bet ne jau tādēļ, ka nevarētu paciest aukstumu. To nepieļauj viņa raksturs. Jo labradors ir labsirdīgs, inteliģents, sabiedrisks un cilvēkus mīlošs suns, kam nepatīk vientulība. Ja gribat izcilu sargu, labradors var neattaisnot jūsu prasības. Viņš, protams, sargās jūs un mājokli, bet visdrīzāk nebūs nikns pret visiem svešiniekiem, jo cilvēkus uztver kā draugus, nevis kā ienaidniekus.

Raksts tapis sadarbībā ar kinologu Aināru Plotnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!