Vairums istabas dekoratīvo suņu ir augumā nelieli. Šīs suņu grupas nosaukums ir mānīgs – lai gan daudzi dekoratīvie suņi izskatās kā mīkstās rotaļlietas, to temperaments bieži vien ir pretējs izskatam.

Dekoratīvie suņi parasti ir labākie draugi saimniekam, kuriem nav mazu bērnu: liels troksnis un burzma var padarīt suni nervozu, kas bieži vien noved pie nepatīkamām sekām. Visi dekoratīvie suņi ir laimīgi, ja saimnieki viņiem veltī maksimālu uzmanību.

Šajā grupā ietilpst tādas šķirnes kā čivauva, Jorkšīras terjers, Japāņu hins. Tie ir mazi suņi, kurus tomēr nevajag uzlūkot kā dāmu vai dīvāna sunīšus. Īpaši tas sakāms par dažādo terjeru šķirnēm. Iegādājoties viņus kā mājas mīluļus, tomēr ir iespējams tos apmācīt un piedalīties sacensībās, jo mazie sunīši ir ļoti gudri un apķērīgi. Bez tam viņi ir ļoti drosmīgi, piemēram, mopsis vai pekinietis un var kļūt par brīnišķīgiem draugiem. Dekoratīvie suņi veic dažādus pienākumus un ir atšķirīgi pēc auguma un rakstura īpašībām.

Laikam visskaistākie no dekoratīvo suņu grupas ir Jorkšīras terjeri. Miniatūrais sunītis, kurš sver ne vairāk par 3 kg, ar savu izcili garo un zīdaino kažoku pārsteidz jebkuru suņu mīļotāju. Protams, lai arī jūsu Jorkšīras terjers izskatītos tikpat pārsteidzoši kā izstāžu uzvarētāji, nāksies suņa apmatojuma kopšanai veltīt ne vienu vien stundu.

Raksturīgākās šā suņa īpašības ir – spītība, drosme, uzticība. Jautrais, sabiedriskais, gudrais Jorkšīras terjers ir saglabājis lielu daļu savu senču temperamenta. Būs piemērots cilvēkiem, kas vēlas sev iegūt atsaucīgu draugu – pat mazais augums nav šķērslis. Kustīgais un saprātīgais terjers ļoti labi satiek gan ar bērniem, gan ar citiem dzīvniekiem. Viņš nekad nelaidīs garām iespēju pamedīt grauzējus, būs pašpārliecināts un drosmīgs sargs un mājas mīlulis.

Latvijā lielais pieprasījums pēc šiem suņiem radījis mākslīgu cenu kāpumu.

Raksta tapšanā izmantota "Suņu avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!