Meksikas kailais suns tiek augstu vērtēts tā eksotiskā izskata un maigā rakstura dēļ. Šie savdabīgie suņi, kā jau to nosaukums rāda, nākuši no Meksikas – seno acteku valstīm. Atrastie attēli liecina, ka bezvilnas suņi bijuši pazīstami jau vairāk nekā četrus tūkstošus gadu gan Amerikā, gan Āzijā.

Šie suņi tikuši izmantoti kā pavadoņi un sargi, saimnieku sildīšanai aukstajās naktīs, kā arī lietoti pārtikā. Acteki ticēja, ka mirušo valstībā var nonākt tikai suņa pavadībā, tādēļ suņi tikuši upurēti, lai pavadītu saimniekus pēdējā gaitā.

Eksotiskie kailie suņi ir lieliski ģimenes kompanjoni un mīluļi, lai gan sastopami diezgan reti. Šiem suņiem pilnīgi nav apmatojuma, vienīgi uz galvas atlikuši nedaudzi īsi, spuraini matiņi. Vēl viena unikāla īpatnība – kailie suņi svīst. Lai gan varētu šķist, ka plikā ādiņa salst, meksikāņu kailie suņi labprāt uzturas ārā pat vēsā laikā, ja vien ir iespēja kustēties.

Augumā šie suņi mēdz būt dažādi: standarta (38-58 cm), miniatūrie (līdz 35 cm), bez tam katram no šiem paveidiem mēdz būt spalvaini brālīši – meksikāņu kailā suņa apmatotais variants. Vienā metienā var būt gan apmatoti, gan kaili kucēni. Kailie suņi ir ideāli mājas mīluļi cilvēkiem, kas cieš no alerģijas pret suņu spalvām. Arī to kopšana rūpes nesagādā – suņi ir tīrīgi, apmatojumu nemaina, parazīti neieviešas, atliek suni reizēm nomazgāt un ieziest tā ādu ar krēmu. Izstāžu suņiem ar pīlinga krēmu tīra ādu, lai tā būtu maiga un mīksta.

Meksikāņu suņi ļoti pieķeras saimniekam, ir maigi un mīloši draugi, modri, dzīvespriecīgi sargi. Vēlas pastāvīgi atrasties ciešā kontaktā ar saimnieku, gulēt vienā gultā ar to un piedalīties visās viņa darīšanās. Gudro, mierīgo un cienīgo suni nav grūti apmācīt. Meksikāņu kailie suņi spēj lieliski pielāgoties, pret savējiem, arī bērniem izturas ar maigumu un sirsnību. Šie suņi nerej, toties prot ļoti melodiski un daudzveidīgi gaudot. Suņiem nav nepieciešama liela fiziskā slodze, pilnīgi pietiek ar parastām pastaigām, ja saimnieks ar suni nodarbojas un tam ir iespēja izspēlēties.

Raksta tapšanā izmantota "Suņu avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!