Jautājums: Kažoka maiņa ir normāls process, bet liekas, ka ieildzis jau pārāk. Septembris, oktobris, novembris, nu, vēl liekas, ka normāli. Bet nu vēl decembrī un janvārī turpinās. No kā runcītis atgrūž/vemj spalvu?

Vai varbūt ir kādas zāles, ko viņam dot vai kāds cits padoms? Jo būs atkal pavasaris.. un atkal kažoka maiņa..

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Kaķiem ir tendence ļoti daudz laika pavadīt sevi kopjot un tas arī ir par iemeslu, kāpēc to gremošanas sistēmā (g.k. kuņģī) uzkrājas apmatojuma kamoliņi, kas ar laiku tiek izvemti. Šāda atvemšana ir normāla, kaut gan pats vemšanas process var izskatīties ļoti mokošs. Ja dzīvnieks pēc vemšanas jūtas labi un atkal normāli ēd, tad par to nebūtu jāsatraucas.

Šādu vemšanu mēs biežāk redzam pavasaros, kad ir aktīvais apmatojuma maiņas periods. Apmatojums kaķiem mainās visu laiku salīdzinoši vienmērīgi. Aktīvāka apmatojuma maiņa tiek novērota pavasarī, kad diena paliek garāka un parādās vairāk saules gaismas. Apmatojuma maiņa var būt saistīta arī ar temperatūras svārstībām, bet lielāka ietekme tomēr ir dienas gaismai. Ja apmatojums dzīvniekam mainās vienmērīgi un nenovēro plikas vietas, tad viss ir kārtībā, taču ja Jūs novērojat plikas vietas vai vietas, kurās ilgstoši neaug apmatojums, Jums būtu jāgriežas pie veterinārārsta.

Pašlaik barības ražotāju firmas cenšas jaukt klāt pie barības speciālas vielas, kas veicina ielaizītā apmatojuma izvadīšanu no kuņģa uz zarnām, tādējādi samazinot šo vemšanu. Ir nopērkamas arī zooveikalos un veterinārajās klīnikās speciālas pastas, kas veicina apmatojuma izvadīšanu caur zarnām (Laxaton, Hair ball preparation u.c.).

Lieli apmatojuma kamoli var izraisīt arī zarnu nosprostojumus, tāpēc labāk ir veikt profilaktiskus pasākumus, lai novērstu šo problēmu.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!