Jautājums: Sveiki! Pie mums dzīvo mājas sesks (fredka). Nu jau viņam 9 mēneši. Līdz šim viss bija lieliski. Viņš pats izvēlējās savu tualetes vietu un kārtojās tur.

Pirms pāris nedēļām viņš šo jauko ieradumu pēkšņi mainīja un nu mūsu māja tiek "mīnēta", kur pagadās.

Žēl dzīvnieciņu turēt būrī, kad esam mājās. Izsekot tam dzīvsudraba gabalam tikpat kā nav iespējams. Vai tiešām jāsamierinās ar to?

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Šādai ieradumu maiņai iespējami vairāki cēloņi. No Jūsu rakstītā nav skaidrs, vai dzīvnieks iezīmē savu teritoriju ar urīnu vai arī kārto visas vajadzības, kur pagadās.

Ja sesks (vīriešu kārtas) sācis iezīmēt teritoriju ar urīnu, tas nozīmē, ka dzīvnieks sasniedzis dzimumgatavību un tādējādi dara zināmu citiem dzīvniekiem, ka tā ir viņa teritorija. Sesks ļoti lielā mērā ir saglabājis savvaļas dzīvnieka instinktus, tādēļ būs grūti kaut ko šajā ziņā darīt - vienīgais ko varu ieteikt - kastrēt sesku (ja tas ir puika). Vēl iemesls šādai rīcībai var būt stress - sveši cilvēki mājās, apstākļu maiņa, u.c.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!