Jautājums: Vērsos pie vetārsta, jo trusim bija elpošanas traucējumi, izgājām antibiotiku un imunitāti stimulējošu kursu, bet nekas nelīdzēja, tikai sliktāk palika. Atkārtoti ārsts apskatot nolēma uztaisīt rentgenu un konstatēja skoliozi.

Dakteris teica, ka neko nevar darīt, bet var pašpricēt pretsāpju līdzekļus, ko arī daru. Trusis jau ir 7 gadus vecs. Vai ir kas vēl, ko es varētu darīt, lai samazinātu sāpes, ko rada skolioze, cik zinu, tad cilvēkiem pie šādām saslimšanām nozīmē fizioterapiju.

Pašlaik trusim no pretsāpju līdzekļiem ir samazinājušās sāpes un es viegli masēju muguriņu, bet varbūt, ka var mēģināt trusi peldināt :) (1 reizi trusis jaunībā ir peldējis un no ūdens nebaidās). Ļoti ceru, ka ir vēl kāda iespēja trusim, kaut arī vecam, dzīves kvalitāti uzlabot, jo grūti noskatīties uz dzīvnieciņu, kad tas kunkst no sāpēm.
Paldies.

Konsultē veterinārārste Olita Vecuma - Veco (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Izmaiņas kaulaudos un skrimšļaudos ir organisma novecošanās procesa sastāvdaļa. Parasti šis process skar locītavu virsmas, ko veterinārmedicīnā sauc par spondilozi. Skolioze ir mugurkaula īpašs stāvoklis, kas sākotnēji nesaistās ar izmaiņām locītavās (vecākiem dzīvniekiem skolioze var būt kā starts smagākām izmaiņām locītavu virsmā). Iesākoties šim procesam, iesaka lietot skrimšļaudu atjaunojošas vielas (glikozamīnu, kas papildināts ar hondroitīnu). Pēc ilgstošas šādu vielu uzņemšanas ar laiku zūd arī sāpes locītavās. Pretsāpju līdzekļi tomēr ir galvenais ārstēšanas līdzeklis pie smagām izmaiņām locītavās, ko var papildināt ar glikozamīnu lietošanu.

Attiecībā uz truša peldināšanu. Iesaku to tomēr nedarīt, jo pie smagām izmaiņām locītavās var būt krampji no pēkšņas, neierastas un uz sākuma momentu lielas slodzes. Krampji saslimšanas stāvokli var tikai pasliktināt. Šāda ārstēšanas metode (ārstnieciskās peldes) var tikt izmantota ilgstošā laika posmā (gadu garumā), pakāpeniski dzīvniekam liekot slodzi peldēšanas laikā.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!