Šeltijs jeb Šetlendas aitu suns izskatās kā kollija samazināta kopija, lai gan šīs šķirnes nav radnieciskas. Šo nelielo suņu (35-37 cm, 6-7 kg) dzimtene ir Šetlendu salas, kur bija nepieciešami nelieli, izturīgi suņi nelielo aitu ganāmpulku uzraudzīšanai. Suņi bieži vien tika atstāti klinšainajās salās vieni uzraudzīt aitas.

Laikā, kad salās sāka audzēt lielās aitas, kuras ganīt bija pa spēkam tikai lielajiem aitu suņiem, šeltiji pakāpeniski pārvērtās mīļos mājas draugos, kuru popularitāte pasaulē un Latvijā arvien pieaug.

Aktīvie, temperamentīgie šeltiji ir draudzīgi ar visiem ģimenes locekļiem un svešiem cilvēkiem. Ļoti pieķeras savai ģimenei, ir patīkami pastaigu biedri. Ja bērni mazajam sunītim nedara pāri, tie kļūst par lieliskiem rotaļu biedriem.

Apmācīt šeltijus nav grūti, tie mācās ar lielu prieku un aizrautību, vienmēr vēlas darboties. Ar ievērojamiem panākumiem izceļas suņu paklausības demonstrējumos. Ātrums, veiklība un apķērība ļauj šeltijiem labi startēt suņu veiklības sacensībās, piemēram, Latvijā tik populārajās adžiliti sacensībās (tās iespējams noskatīties interneta videoseriālā “Suņu sports Latvijā”).

Šeltijiem patīk daudz kustēties, taču, pietiekami nodarbināti, tie lieliski jūtas arī pilsētas dzīvoklī. Labprāt tie liek lietā balsi, taču zināmā mērā to var ierobežot, pacietīgi audzinot. Būdams ļoti saticīgs suns, šeltijs labi sadzīvo ar suņiem, kaķiem un visiem citiem mājdzīvniekiem.

Šeltijs ir suns aktīviem cilvēkiem, kas daudz laika pavada svaigā gaisā un labprāt nodarbojas ar suni. Šeltija kuplais kažoks ar lielo apkakli lielas pūles kopšanā neprasa – pietiek ar regulāru rūpīgu izsukāšanu reizi nedēļā. Garie akotmati un biezā pavilna pasargā suni no samirkšanas. Šeltiji mēdz izaugt lielāki augumā, nekā paredz šķirnes standarts, tas jāņem vērā, iegādājoties kucēnu, ar kuru plānojat piedalīties izstādēs.

Raksta tapšanā izmantota "Suņu avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!