Kaķi bieži "asina" savus nagus. Tā ir instinktīva uzvedība, no kuras kaķi nevar atturēt. Kaķēni dažreiz uzasina savus nagus uz dīvāna vai durvju aplodas. Lai gan jums acīmredzot pret būs jāvēršas, jūs kaķēnu nevarat vainot, jo kaķi ir dzīvnieki un viņiem nav priekšstata par jūsu īpašumu.

Nagi

Noteikti nodrošiniet savu kaķi ar stabu vai arī sizala jeb kokosriekstu šķiedras paklāju, kas domāts nagu asināšanai. Ja jūs pieturēsiet sava kaķēna priekšķepas un izdarīsiet ar tām skrāpējošas kustības, kaķēns diezgan ātri aptvers, kas viņam jādara. Ir ieteicams kaķēnam regulāri apgriezt asos nagu galus, it īpaši priekšķepu nagiem, neaizmirstot arī rudimentāro pirkstveida izaugumu.

Vienmēr lietojiet labas nagu grieznītes vai nagu standziņas. Tās var nopirkt gan daudzos zooveikalos, gan arī kaķu izstādēs. Ja jūs nejūtaties droši, ka paši varēsiet apgriezt kaķim nagus, lūdziet to izdarīt veterinārārstam, kad kaut kāda iemesla dēļ ierodaties pie viņa ar savu kaķi.

Ausis

Vairums kaķu nekad neslimo ar ausu slimībām, un viņu saimniekiem nekad nav bijusi vajadzība tīrīt viņu ausis. Tomēr iespējams, ka jūsu kaķi traucēs ausu kašķa ērcītes. Par to liecina tumši brūni, nepatīkami smakojoši izdalījumi no ausīm. Ausu kašķa ērcītes ir jālikvidē, pretējā gadījumā tās var izraisīt nopietnu ausu infekciju. Veterinārārstam noteikti būs efektīvas zāles šīs slimības ārstēšanai.

Lietojiet tikai tādu ausu tīrīšanas līdzekli, kas paredzēts tieši kaķiem. Iepiliniet ausī dažus pilienus ausu losjona, pamasējiet un tad ļoti uzmanīgi iztīriet ausi ar tievu kociņu, uz kura uztīta vate. Dariet to ļoti uzmanīgi, citādi jūs varat iestumt netīrumus vēl dziļāk ausī, kur tie uzkrāsies. Jo agrāk kaķēns tiks pie šīs procedūras pieradināts, jo vēlāk būs mazāk grūtību.

Acis

Ja vien jūsu kaķis nepieder pie to kaķu šķirnēm, kurām ir saplacināts purns, viņa acis jums vajadzēs tīrīt reti. Sīkus netīrumus acu kaktiņos var viegli iztīrīt ar mīkstu mitru audumu. Kaķiem ar saplacinātu purnu – tādiem kā Persijas un eksotiskajiem kaķiem – bieži vajadzīga rūpīgāka acu kopšana.

Zobi

Jums regulāri vajadzētu pārbaudīt sava kaķa zobus, vai nav izveidojies zobakmens, jo šīs tumšās nogulsnes uz zobiem var izraisīt zoba bojājumu un pat tā zaudēšanu. Mēģiniet novērst zobakmens veidošanos, regulāri dodot savam kaķim cietu sauso barību.

Nekad nedodiet viņam košļāt kaulus, jo kauli var sašķelties. Kaķa zobi un mute, atšķirībā no suņa zobiem un mutes, nav piemērota kaulu graušanai. Ja jūsu kaķim ir zobakmens, vispareizāk būtu lūgt veterinārārstam to noņemt.

Kaķiem piena zobi pret pastāvīgajiem zobiem nomainās 3-6 mēnešu vecumā, un būtu pareizi šo norisi laiku pa laikam pārbaudīt. Ja piena zobs laikus neizkrīt, tad var izaugt līks pastāvīgais zobs. Ja jums rodas kādas šaubas, vienmēr konsultējieties ar veterinārārstu.

Raksta tapšanā izmantota Esteres Verhofas-Verhallenas enciklopēdija "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!