Jautājums: Rakstu Jums, jo ceru, ka spēsiet sniegt kādu ieteikumu pirms dodos pie veterinārārsta klātienē. Pēc Jāņiem iegādājos 5 nedēļas jaunu dekoratīvo žurciņu (balti pelēku), meitenīti. Nekad iepriekš žurciņu nebiju turējusi, tāpēc mācos rūpēties par to.

Iepriekšējā saimniece paskaidroja par sauso barību un to, ka iespējams žurciņai dot arī citu pārtiku. Pirms pāris dienām žurciņa kļuva tāda kā satraukta, uzvilkta kā atsperes stīga, tramīga, kā ar enerģiju uzlādēta, un izklausās, ka tā šķaudītu (vismaz tās skaņas tā izklausās).

Gribēju vaicāt, vai tas varētu būt radies no kādas apēstas vielas (alerģiska reakcija uz kādu produktu), vai arī saaukstēšanās (lai gan vasarā tagad bieži logi ir atvērti, tomēr tiešā caurvējā tā nav atstāta).

Citādi žurciņa ir tikpat ziņkārīga un dzīvespriecīga un ar lielisku apetīti, tikai tā šķaudīšana, kas liek noraustīties visam tās ķermenītim.

Ceru, ka spēsiet dot kādu ieteikumu par to, kas pašlaik notiek ar manu žurciņu, jo bail, ka tas varētu radīt kādas nepatīkamas sekas, vai komplikācijas.

Jau iepriekš pateicos par man veltīto laiku.

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Laikam jau tomēr vajadzētu žurciņu parādīt veterinārārstam.

Var mēģināt nomainīt pakaišus, to putekļi var izraisīt augšējo elpošanas ceļu kairinājumu un izraisīt šķaudīšanu. Pirms ejat pie ārsta, pierakstiet, kāda veida barība tiek lietota un kādi pakaiši tiek izmantoti, vai nav mainīti dzīves apstākļi, pirms žurciņa sāka šķaudīt utt. Vēlu veiksmi!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!