Jautājums: Sveiki! Zinu, ka ir slikti, neiejūtīgi un briesmīgi suņuku turēt pie ķēdes, taču ko, lai dara?... Pirms trim gadiem no patversmes paņēmām stafordšīrterjeru... Sākumā viss bija labi... taču ar laiku nezināmu iemeslu dēļ viņš kļuva arvien niknāks...

Klupa virsū ikvienam ne pazīstamam cilvēkam... Mūs brīdināja... vai lai liekam pie ķēdes vai arī Tigri mums atņems! Protams, suņuku negribējām atdot! Tagad viņš ir pie ķēdes un izskraidīties viņš tiek ap 24:00, kad neviena cilvēka nav ārā (kaut gan reizēm arī naktīs gar jūru cilvēki staigā)... Viņš kļūst arvien niknāks!

Nesaprotu ko, lai dara... Esam tikai daži cilvēki, kuri varam viņam pieiet klāt, lai pabarotu! Tad varat iedomāties, kādas problēmas mums sagādā kaut kur uz vairākām dienām aizbraukt, jo nav, kas pabaro suņuku!

Kāpēc tā? Kāpēc viņš tā dara? Pret mani viņš ir pats mīļuma iemiesojums!

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Agresijas cēloņi var būt dažādi – iedzimtība, smaga, traumatiska bērnība, saimnieku attieksme un audzināšanas trūkums utt. Suņiem ir ļoti izteikta hierarhija un savas teritorijas sargāšana. Ja dzīvnieks nav audzināts bērnībā (socializācijas periodā) draudzīgā gaisotnē vai tieši pretēji - ticis audzināts uz agresiju (sargāšanu), tad šīs agresijas izpausmes parādās dzīvniekam pieaugot vai nobriestot. Suns izteikti sargā savu teritoriju un cenšas ieņemt arvien augstāku hierarhijas pakāpi, tāpēc jebkuru svešinieku tas uztver naidīgi.

Jums viņš ir pakļāvīgs un Jūs mīl, tāpēc ka Jūs viņu izglābāt un barojat, pārējos cilvēkus un dzīvniekus tas vienkārši neieredz. Domāju, ka šeit būs grūti atrast risinājumu. Pāraudzināt pieaugušu suni ir ļoti grūti pat speciālistam. Kastrācija var mazliet mazināt agresijas izpausmes, taču tā nevar dot pārliecību, ka dzīvnieks paliks mīļš un draudzīgs. Turēšana pie ķēdes tikai pasliktinās šo situāciju, taču diemžēl nevaru arī neko labāku ieteikt. Var, protams, mēģināt meklēt pieredzējušu kinologu, kas ir nodarbojies ar šādiem dzīvniekiem un pāraudzināt to. Es gan nebūtu drošs par šādu suni nekad.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!