Līdz ar kanārijputniņu, pundurpapagailis (Melopsittacus undulatus) ir viens no populārākajiem mājās turētajiem putniem. Mazprasīgs pret dzīves apstākļiem, ar dzīvu temperamentu un spējīgs atdarināt cilvēka valodu - īpašības, kas padarījuši papagaili par cilvēka draugu.

Šo putnu turēšana mājas apstākļos ir interesanta nodarbība. Vieni audzētāji nodarbojas ar selekciju, izveidojot arvien jaunas krāsu varietātes, citi apmāca pundurpapagaili atdarināt cilvēka runu, vēl citiem papagailītis mājās ir draugs un kompanjons. Graciozo putnu vērošana sagādā prieku gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Pundurpapagaiļu dzimtene ir Austrālijas centrālo rajonu līdzenumi. Barības meklējumos putni pārvietojas lielos baros. Pašlaik nebrīvē turēto pundurpapagaiļu skaits ievērojami pārsniedz dabā dzīvojošo putnu skaitu. Pārošanās periodā lietus sezonas beigās tie atgriežas dzimtajās vietās, parasti ūdens tuvumā.

Savvaļas pundurpapagaiļu apspalvojums ir zāles zaļumā ar dzeltenu masku, ķermeņa virspuse un spārni klāti ar melnu viļņainu zīmējumu, kas devis tiem izplatītu nosaukumu - viļņpapagaiļi. Pie knābja pamatnes atrodas vaskādiņa ar nāsu atverēm. Tēviņiem tā ir zila, bet mātītēm - brūna vai zilganbalta. Pēc šīs pazīmes praktiski tiek noteikts putna dzimums. Maziem papagailēniem dzimumu nav iespējams noteikt, jo vaskādiņas raksturīgā krāsa parādās tikai, putnam sasniedzot 6-8 mēnešu vecumu.

Dabiskos apstākļos pundurpapagaiļi nevij ligzdas. Kā vairums papagaiļu, kas ligzdo koku dobumos, arī viņi dēj olas tieši uz "grīdas". Par ligzdas materiālu kalpo satrunējušās koka šķiedras. Dējot olas koka sakņu labirintos, olas bieži vien atrodas tieši uz zemes. Pundurpapagaiļu jaunās paaudzes inkubācijas laiks ir 18 dienas, ligzdu putnēni pamet trīsdesmit piektajā dienā pēc izšķilšanās.

Nebrīvē audzētie papagaiļi izceļas ar ļoti dažādu apspalvojuma krāsu - selekcijas ceļā izveidotas vairāk nekā simts krāsu variācijas: zili, zaļi, olīvzaļi, pelēki, raibi papagailīši ar vairāku krāsu zīmējumiem. Līdzās gludspalvainajiem pundurpapagaiļiem izveidotas arī cekulainās varietātes. Parasti pundurpapagaiļa garums no galvas līdz astes galam nepārsniedz 18-20 cm, bet izstādes eksemplāriem - 25-27 cm.

Pareiza un regulāra kopšana ir galvenais putna labsajūtas priekšnoteikums. Vairāk nekā jebkuram mājdzīvniekam, putnam nepieciešams svaigs gaiss.

Svarīgākais priekšnoteikums normālu dzīves apstākļu radīšanai mājās ir pareizi izvēlēts būrītis. Tam jābūt taisnstūrveida, ar plakanu augšpusi. Pundurpapagaiļiem vēlamāki ir būrīši ar vertikāli izvietotām stieplēm, lai putni varētu būra sienas izmantot kāpelēšanai. Minimālie izmēri: 60 x 40 x 40 cm vienam putnu pārim, 100 x 40 x 40 cm diviem pāriem.

Zooveikalos piedāvātie barības maisījumi galvenokārt sastāv no zāļu sēklām, galvenā no tām - prosa. Ja vēlaties sagādāt savam mīlulim īpašu, vitamīniem bagātu gardumu, sagatavojiet diedzētas sēkliņas.

Raksta tapšanā izmantota "Eksotisko mājdzīvnieku avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!