Ja ceļojumā uz ārzemēm vēlies doties sava mazā mīluļa - suņa, kaķa vai mājas seska pavadībā, tev jāzina, ka arī tavam ceļabiedram ir nepieciešama pase un, atkarībā no valsts, uz kuru dodies, būs jākārto arī citas formalitātes.

  • Ceļojot uz jebkuru valsti (gan uz kādu Eiropas Savienības dalībvalsti, gan citām valstīm): identifikācija (mikročips, tetovējums) un pase.
  • Lai tavu istabas dzīvnieku varētu atšķirt no citiem dzīvniekiem, tam nepieciešams identifikācijas mikročips vai tetovējums. Lai to iegūtu, dodies pie veterinārārsta!

    Tāpat, lai līdz ar tevi dotos ceļojumā, tavam četrkājainajam ceļabiedram būs nepieciešama pase jeb pilnā nosaukumā - "Eiropas Savienības istabas (mājas) dzīvnieku pase". Pasi vari iegādāties pie veterinārārsta. Ar to suns, kaķis vai sesks tavā sabiedrībā varēs ceļot uz jebkuru pasaules valsti.

    Eiropas Savienības mājas vai istabas dzīvnieku pases ir paredzētas tikai suņiem, kaķiem un seskiem.

  • Ceļojot uz Eiropas Savienības dalībvalstīm: identifikācija (mikročips, tetovējums), pase un vakcinācija.
  • Ņem vērā, ka vienalga, vai tev līdzi dodas suns, kaķis vai sesks, tam jābūt vakcinētam pret trakumsērgu. Ja tavs mīlulis poti saņems pirmo reizi, tad ceļā varēsi doties pēc 21 dienas. Ja tā būs atkārtotā pote un to esat darījuši regulāri veterinārārsta noteiktajos termiņos, tad ceļā varat doties uzreiz.

  • Ceļojot uz Lielbritāniju, Īriju, Maltu vai Zviedriju: identifikācija (mikročips, tetovējums), pase, vakcinācija un analīzes.
  • Pēc tam, kad veikta vakcinācija pret trakumsērgu, dzīvniekam nepieciešams veikt arī asins analīzi antivielu daudzuma noteikšanai. No dienas, kad noņemts asins paraugs, jāpaiet vismaz sešiem mēnešiem un tikai tad tavs mīlulis drīkstēs doties tev līdzi uz šīm valstīm.

    Lai brauktu uz Zviedriju, tev nebūs jāgaida seši mēneši, taču ievēro, ka asins paraugu drīkst noņemt ne ātrāk kā 120 dienas pēc vakcinācijas! Pēc apmierinošas atbildes saņemšanas ceļā vari doties uzreiz.

  • Ceļojot uz trešajām valstīm (t.i., tām, kas nav ES dalībvalstis): identifikācija (mikročips, tetovējums), pase, vakcinācija, analīzes *, veterinārais sertifikāts.
  • Tavam dzīvniekam vajadzēs arī veterināro sertifikātu. Tas tev būs nepieciešams arī tad, kad atgriezīsies Eiropas Savienības teritorijā. Līdzīgi, kā ceļojot uz Lielbritāniju, Īriju, Maltu un Zviedriju, pirms došanās ceļojumā uz trešajām valstīm, dzīvniekam pēc vakcinācijas pret trakumsērgu nepieciešams veikt asins analīzi antivielu daudzuma noteikšanai. Piemēram, ja asins paraugs tiks noņemts Krievijā un izmeklēts kādā no atzītajām trešo valstu laboratorijām, tad atgriezties Eiropas Savienībā varēsiet pēc trīs mēnešiem. Ja asins paraugs tiks noņemts Eiropas Savienībā vai Krievijā, bet izmeklēts kādā no Eiropas Savienības laboratorijām, tad atgriezties varēsiet jebkurā laikā.

    * Izņemot sekojošas valstis - Debesbraukšanas sala, Apvienotie Arābu Emirāti, Antigva un Barbuda, Nīderlandes Antiļu salas, Argentīna, Austrālija, Aruba, Baltkrievija, Barbadosa, Bahreina, Bermudu salas, Kanāda, Čīle, Fidži, Folklenda salas, Honkonga, Horvātija, Jamaika, Japāna, Sentkitsa un Nevisa, Kaimanu salas, Montserrata, Maurīcija, Meksika, Jaunkaledonija, Jaunzēlande, Franču Polinēzija, Rumānija, Senpjēra un Mikelona, Krievijas Federācija, Singapūra, Svētās Helēnas sala, Taivāna, Amerikas Savienotās Valstis, Sentvinsenta un Grenadīnas, Trinidada un Tobago, Vanuatu, Volisa un Futuna, Majota.

    Atceries!

    Ja ar savu mājas dzīvnieku iebraucot svešā valstī, nebūsi ievērojusi šīs valsts prasības, mīlulis tev tiks atņemts un ievietots karantīnā līdz pat sešiem mēnešiem. Turklāt par uzturēšanos karantīnā būs jāmaksā tev pašai.

    Pirms došanās ceļā savlaicīgi painteresējies, kas ir nepieciešams, lai tavs un tava mājdzīvnieka ceļojums nebeigtos ar nepatīkamiem piedzīvojumiem.

    Sīkāku informāciju vari iegūt tuvākajā Pārtikas un veterinārajā dienesta pārvaldē vai veterinārajā klīnikā.

    Plašāk par dzīvnieku ceļošanas noteikumiem lasi Pārtikas un veterinārā dienesta mājas lapā.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!