Foto: AFP/Scanpix
Lai gan pret dzīvnieku ģērbšanu sabiedrībai ir pretrunīga attieksme, ielās arvien biežāk redzami suņi (arī citi zvēri) stilīgos tērpos, īpaši sākoties aukstajam gadalaikam. Nav gan vairs kā senos laikos tautas dziesmā teikts: meitām vilkam (suns jau vien ir) zeķes jāada, lai tam kājas nesaltu. Tagad par to gādā gan firmas ar izciliem zīmoliem, gan mazpazīstamas, kuru izstrādājumus var nopirkt lielveikalā vai rūpniecības preču tirgū.

Jāsāk no mazotnes

Latvijas kinoloģiskā kluba AKO pārstāve Kuldīgā Inguta Širmele norāda: ja dzīvnieku pieradinās jau no mazotnes, viņš nejutīs neērtības. Ģērbt mazos, vidējos un lielos suņus - tā ir saimnieka izvēle un arī gaumes lieta. Taču miniatūrajiem kustonīšiem papildu kažociņš aukstā laikā gan ir vajadzīgs.

"Apģērbu piedāvājums ir ļoti plašs - sākot no vieglām vestītēm un stilīgām cepurītēm līdz nopietnākam tērpam sala laikā," stāsta Inguta Širmele. "Visvairāk pieprasīti ir lietusmēteļi, tos valkā gan mazi, gan lieli suņi. Lielajiem tas ir ieteicams tāpēc, lai suns nesamirktu un, atgriežoties dzīvoklī no pastaigas, saimniekam nebūtu jānoņemas ar suņa sakopšanu. Vislielākā izvēle ir mazajiem sunīšiem, taču, ja runājam par tīrību, ir padomāts arī par lielajiem. Piemēram, afgāņu kurtiem un citiem garspalvainajiem ir speciāli kombinezoni ar zābakiem, jo šiem suņiem ir izcils kažoks, no kura grūti dubļus iztīrīt."

Ģērbjas arī kaķi

Kinoloģe piebilst, ka pucējas ne tikai suņi, par dzīvnieka garderobi gādā arī bezspalvaino kaķu, tāpat mājas sesku u.c. mājdzīvnieku īpašnieki. Gandrīz visiem dzīvniekiem, kas tiek vesti pastaigā, piemērotas ir speciālas krūšu siksnas no mīksta un maiga materiāla, kas labi pieguļ ķermenim. Dzīvniekam ērti staigāt, siksnai vieglāk piestiprināt pavadiņu. Vienīgi garspalvainajiem tās var sagādāt neērtības. Kucēm meklēšanās laikā ieteicamas biksītes.

Drošības nolūkos

Ja par ģērbšanu un izgreznošanu var diskutēt, tad starp dažādajiem aksesuāriem ir lieta, kas būtu vairāk nekā ieteicama. Tas ir atstarotājs, lai arī četrkājainais draugs būtu drošs uz ielas diennakts tumšajās stundās. Tāpēc populārs kļuvis apģērbs, kurā iestrādāts atstarojošais elements, tāds mēdz būt arī apavos.

Pat vismazāko kāju īpašniekiem veikalos ir pieejami katram gadalaikam atbilstoši apavi - aukstākām dienām piemēroti būs zābaki ar stingrāku zolīti. Visbiežāk tie nopērkami pa pāriem, lai gan dzīvniekiem ir četras kājas. Inguta Širmele norāda, ka apavus var izmantot traumu vai ievainojuma gadījumos, kad kustīgā drauga ķepiņas ir īpaši jāsargā. Protams, tāpat kā cilvēkam, arī sunim izmērs reizēm var neatbilst patiesajam kājas lielumam, tāpēc visdrošāk, ja saimnieks uz veikalu atnāk ar dzīvnieku, lai pielaikotu un atrastu pašu ērtāko apģērbu un citas lietas.

Citādāk no mājas neiziet

Suņu saimniece Anete Jerumane stāsta, ka piecus mēnešus jaunā rotveileru kucīte A'Debora pie apģērba netiek radināta. Toties taksītis jau vairākus gadus sliktā laikā no mājas bez piemērota apģērba neiziet. Viņa garderobē gan nav pārāk daudz drēbju. Lietainā laikā parasti tiek lietots plāns mētelītis, lai vēders pa dubļiem nesamērcējas un arī mugura nesaslapinās. Savukārt ziemai iegādāta kamuflāžas jaciņa ar kapuci. Apģērbs pirkts veikalā, izmaksājis ap 20 latiem.

Inguta Širmele piebilst, ka cenu amplitūda ir plaša, jo ir speciāli modes saloni, kas šuj dzīvniekiem tērpus pēc pasūtījuma. Veikalos nopērkamie šūti pēc viena standarta un ir ievērojami lētāki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!