Foto: Reuters/Scanpix
Vēl nesen uzskatīja, ka cilvēks ar paaugstinātu jutīgumu pat domāt nedrīkst par kāda mājas mīluļa iegādi. Tomēr ir vairākas šķirnes un sugas, starp tiem arī ASV prezidenta Portugāles ūdenssuns (attēlā), kuru pārstāvji alerģiju nerada.

Portugāles ūdenssuns

Portugāles ūdenssuņu spalva neizraisa alerģiju, tāpēc tie ir piemēroti mājas mīluļi alerģiskiem cilvēkiem. Šie suņi ir ļoti enerģiski un kustīgi, viņiem nepieciešams nodrošināt pietiekami aktīvu dzīvesveidu. Labprāt pakļaujas dresūrai un piedalās sacensībās.

Sugas nosaukums liecina par vēl vienu šo suņu īpašību – viņi ir lieliski nirēji un peldētāji. Tāpat portugāļu ūdenssuns ir labs sargs un izceļas ar fizisku izturību.

ASV prezidenta Baraka Obamas ģimene šīs sugas suni izvēlējās, jo abas prezidenta meitas cieš no alerģijas.

Frizē bišons

Dekoratīvais sunītis izceļas ar baltu, sprogainu un biezu kažoku. Frizē bišons lieliski saprotas ar saimnieku un viegli pakļaujas dresūrai.

Bez grūtībām piemērojas dzīvei dzīvoklī, bet nepieciešamas biežas pastaigas – trīs, četras reizes dienā.

Pūdelis

Pūdeļa spalvai ne tikai nepiemīt alerģijas īpašības, bet tai pat ir dažas ārstnieciskas iezīmes: tā palīdz pret radikulītu un artrītu.

Pūdelis arī pieder pie spalvu nemetošiem suņiem, ātri iedraudzējas ar saimnieku, ar prieku mācās jaunas prasmes un neprasa sarežģītu kopšanu.

Devonas rekss

Devonas rekss ir hipoalerģiska kaķu šķirne. Kā likums, cilvēkiem alerģiju rada ne tikai kaķu spalva, bet arī ar dzīvnieka siekalām izdalītais dzīvnieku proteīns FEL D1.

Laizot kažoku, šī viela paliek spalvās, bet spalvas nokļūst uz apģērbiem un mēbelēm. Devonas rekss praktiski nemet spalvu, jo tā ir daudz plānāka nekā parastajiem mājas kaķiem. Tāpat rekss arī daudz retāk mazgājas.

Sfinkss

Sfinkss ir viena no bezspalvas kaķu šķirnēm, tāpēc cilvēki ar alerģiju var droši izvēlēties šo mājas mīluli. Šie kaķi nemazgājas, un to spalva nenokļūst dzīvoklī.

Retos gadījumos alerģiskam cilvēkam var rasties alerģija no šī dzīvnieka sviedriem. Sfinksus arī regulāri jāmazgā, jo īpašu uzmanību pievēršot ķermeņa krokām. Tiesa, šī šķirne viegli panes ūdens procedūras.

Dekoratīvie truši

Strīdīgs ir jautājums par to, vai dekoratīvie truši ir piemēroti mīluļi alerģiskiem cilvēkiem. Šajā gadījumā jāievēro daži vienkārši noteikumi, lai ar šī dzīvnieciņa ienākšanu ģimenē nebūtu nekādu problēmu.

Trušu spalvai nav specifiskas smaržas, bet trušu tēviņa izdalījumi var izraisīt alerģiju. Tāpēc drošāka izvēle būs trusenīte. Tāpat vērts pievērst uzmanību šķirnei – vismazāk kairinājumu radīs gludspalvainie garauši.

Kāmis vai smilšu pelīte

Attiecībā uz dekoratīvajiem kāmjiem vai smilšu pelītēm ir tāda pat situāciju, kā ar trušiem: veselam cilvēkam var pēkšņi parādīties klepus un izsitumi uz ķermeņa, bet alerģiskam cilvēkam var neparādīties nekādi simptomi.

Visdrošāk iegādāties Sīrijas kāmīti. Savukārt smilšu pelītes ir paši nekaitīgākie grauzēji, ja saimnieks cieš no alerģijas, jo to spalvai nav pilnīgi nekādas smaržas.

Bruņurupucis

Bruņurupucim, protams, nav ne spalvu, ne smaržas, ne proteīna, kas varētu izraisīt alerģiju. Tāpēc tas ir populārs hipoalerģisks dzīvnieks, bet jāatceras, ka mājās turēts reptīlis arī var būt salmonelozes avots.

Lai izvairītos no infekcijas, vienmēr rūpīgi jāmazgā rokas pēc kontakta ar dzīvnieku, un tas jātur tālāk no virtuves un produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!