Ap Jāņu laiku, kad galdā jau tiek celti jaunie kartupeļi, parasti sāk ziedēt arī kartupeļi rudens ražai. Ražu ietekmē dažādi faktori, tostarp laikapstākļi, mēslojums un stādījumu kopšana. Lai raža būtu pēc iespējas labāka, "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš dalās praktiskos padomos kartupeļu audzēšanā.
"Svarīgi ir regulāri novērot kartupeļus, lai laikus identificētu un novērstu iespējamos apdraudējumus. Piemēram, ja stublāji ir stāvi un bāli, tad visbiežāk kartupeļiem trūkst mēslojuma," stāsta I.Krūmiņš. "Tajā pašā laikā jāatceras, ka ar pārmērīgu kartupeļu rušināšanu nevajadzētu aizrauties, jo tādā veidā tiek traumētas to saknes. Parasti šāda centība raksturīga mazdārziņu īpašniekiem," turpina Krūmiņš.
Ilgvars Krūmiņš novērojis, ka nereti cilvēki kartupeļu audzēšanai iegādājas sēklu un no iegūtās ražas atlasa mazākos kartupeļus nākamajai sēklai. Šāds aplis atkārtojas no gada uz gadu. "Pirmajā gadā parasti ir labi rezultāti, tāpat arī otrajā gadā vēl ir salīdzinoši laba kartupeļu raža. Tomēr turpmākajos gados tā ar katru gadu pasliktinās, jo kartupelis ir inficējies ar slimībām: rizoktonijas dēļ daļa kartupeļu vispār nesadīgst, vīrusu dēļ lapas kļūst raibas un sačokurojas, stādījums ir izteikti nevienmērīgs, jo veselīgākie ceri izceļas uz slimo fona." Tas, cik ātri kartupeļi izvirst, ir atkarīgs no tā, cik veseli vai slimi ir tuvākie stādījumi, kādi ir laika apstākļi un šķirnes īpatnības.