<a rel="cc:attributionURL" href="http://www.flickr.com/photos/mcveja/">  mcveja</a> / <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/"> cc</a>
Neraugoties uz to, ka uztura speciālisti joprojām nespēj vienoties, cik kaitīga vai veselīga ir kafija, aromātiskais dzēriens jau sen ir kļuvis par rīta (un ne tikai) rituālu simtiem miljonu cilvēku ikdienā.

Lai cik populārs un izplatīts nebūtu šis dzēriens, izrādās, ļoti daudzi, izvēloties kafijas automātu mājām vai birojam, patiesībā nemaz nesaprot, cik dažādi mēdz būt aparāti un ierīces kafijas gatavošanai, un kādas ir to priekšrocības un trūkumi. Portāls "Delfi" nolēmis aizlāpīt šo zināšanu robu, un piedāvā nelielu apkopojumu par dažādām ierīcēm kafijas pagatavošanai.


Franču preskanna

Taisnību sakot, franču preskannā kafija netiek vārīta, tā ir tikai trauks, kur apliet... nē, ne kafiju, drīzāk - kafijas dzērienu. Atšķirībā no vārīšanas (vai, tehniski pareizāk būtu teikt - tvaicēšanas) franču preskannā maltas kafijas pupiņas aplej ar karstu ūdeni un ar filtra presi biezumus nospiež krūzes dibenā, iegūstot dzērienu bez piemaisījumiem.

Franču preskannas priekšrocības: kafija ir ātri pagatavojama, ievilkšanās process nav ilgāks par piecām minūtēm. Kanna ir salīdzinoši lēta, tās lietošana nav sarežģīta.

Trūkumi: Kafijas garša nav piesātināta, drīzāk pliekana. Lai gatavotu dzērienu, ūdens jāvāra atsevišķi tējkannā. Kanna ir karsta, pastāv applaucēšanās risks. Nekvalitatīvākām preskannām mēdz būt prolēmas ar presi - tā ir tik cieša, ka nereti pēc biezumu nospiešanas ar kafiju nošķiesta ir ne tikai galda virsma, bet arī dzēriena gatavotājs.


Turku kafijas kanna

Foto: Publicitātes foto

Turku kanniņa kafijas vārīšanai ir ļoti populāra austrumu valstīs, bet arī citās pasaules malās ir paprāvs šīs stiprās kafijas piekritēju pulks. Kanniņas specifika - kafija tiek vārīta uz lielas liesmas, kā rezultātā veidojas turku kafijai raksturīgās nogulsnes. Izklausās vienkārši, tomēr, ja nezina, kā pareizi vārīt turku kafiju, rezultātā var iegūt rūgtu suslu.

Turku kafijas kannas priekšrocības: kanniņa ir salīdzinoši lēta. Interesanta un izteikta kafijas garša, stiprs dzēriens, turklāt kafijas biezumos iespējams zīlēt nākotni.

Trūkumi: Kannas lietošana prasa zināmas iemiņas, pastāv applaucēšanās risks. Vārīšanas laikā kanna ir jāuzmana, jo kafija mēdz "skriet pār malām", kā rezultātā jāberž ne tikai kanniņa, bet arī netīrā plīts. Dzēriens ir ļoti stiprs un ar specifisku garšu.


Geizera tipa kafijas automāts

Foto: Publicitātes foto

Geizera tipa kafijas automāts jeb perkolators ir samērā eksotiska kafijas vārīšanas ierīce - sava veida turku kafijas kannas un franču preses krustojums, kas darbojas ar elektrību. Darbības princips ir vienkāršs: kafijas automāts sastāv no trijiem nodalījumiem - apakšējā daļā tiek liets ūdens, virs tā - kafija, bet augšējā tilpne paredzēta gatavajam dzērienam. Karsēšanas laikā ūdens pārveidojas par tvaikiem, kas izsūcas caur maltajām kafijas pupiņām un sakrājas augšējā nodalījumā jau kā lietošanai gatavs dzēriens - vidējas kvalitātes kafija bez biezumiem.

Priekšrocības: Nav nepieciešamas palīgierīces vai plīts. Kafija "neskrien" pār malām. Rezultāts ir viduvējs, katrā gadījumā labāks par vienkārši krūzē aplietu vai preskannā pagatavotu kafiju.

Trūkumi: Nevar uzvārīt stipru kafiju. Baristas un īsti kafijas cienītāji šajā aparātā iegūto dzērienu atsakās saukt par kafiju.


Pilienveida filtrācijas kafijas automāts

Foto: Publicitātes foto

Neraugoties uz sarežģīto nosaukumu, šī ir tā ierīce, par kādu iedomājas lielākā daļa planētas iedzīvotāju, sakot "kafijas automāts". Šo aparātu izmanto gan neskaitāmās mājās, gan daudzās viduvējās ēdināšanas iestādēs. Pilienveida kafijas automāts ir samērā interesanti veidots - tajā ir sildelements, caur kuru tekot ūdens uzvārās un nokļūst pie filtrā esošajām maltajām kafijas pupiņām. Izsūcoties cauri biezumiem, kannā pa pilienam vien sakrājas karsta kafija.

Tehnoloģiski attīstītiem kafijas automātu modeļiem ir tā dēvētais "stop drop" mehānisms, kas ļauj ieliet kafiju tasē vēl pirms kanna ir pilnībā piepildījusies, kā arī īpašs sildelements, kas pagatavoto dzērienu vairākas stundas saglabā siltu. Šis ir īpaši ērti kafejnīcām vai gadījumiem, ja mājās ir viesības.

Parasti pilienveida kafijas aparātiem ir nepieciešami filtri, kas mēdz būt dažādu veidu. Papīra filtri paredzēti vienreizējai lietošanai, tie ir higiēniski un salīdzinoši lēti - derēs tiem, kas kafiju dzer reti. Neilona filtri paredzēti aptuveni 60 lietošanas reizēm. Trešā grupa ir tā dēvētie "zelta" filtri, kas izgatavoti no īpaša, ilgi kalpojoša materiāla - tos izmanto, ja kafijas automāts tiek darbināts ļoti intensīvi un bieži.

Pilienveida filtrācijas kafijas automāta priekšrocības: Salīdzinoši laba dzēriena kvalitāte, maza iespēja gūt traumu vai applaucēties. Samērā zema cena un vienkārša lietošana, nav nepieciešama īpaša kopšana un speciāls serviss.

Trūkumi: nevar pagatavot stipru kafiju vai espreso. Filtru nepieciešamība rada liekas izmaksas, kafijas gatavošana ir ilga, īsti kafijas cienītāji neatzīst šajā ierīcē pagatavoto kafiju.


Espreso kafijas automāts

Foto: Publicitātes foto

Izņemot turku kafijas kannu, neviena no jau minētajām kafijas pagatavošanas ierīcēm nevar pagatavot stipru kafiju, nemaz nerunājot par espreso. Šim nolūkam nepieciešams īpašs kafijas automāts, kas paredzēts espreso gatavošanai. Dažiem espreso kafijas automātiem ir arī papildfunkcija - piena putu veidošana, kā rezultātā aparātā var pagatavot arī kafiju "late" jeb kafiju ar pienu vai kapučino.

Jāņem vērā, ka šiem automātiem ir nepieciešamas īpašas lietošanas iemaņas - jāprot rīkoties ar īpašajām kafijas kapsulām, nemākulīga apiešanās vistiešākajā veidā var sabojāt gala rezultātu.

Ir vismaz divu tipu espreso kafijas automāti - Steam Espresso un Pump Espresso, kuriem ir atšķirīgi darbības principi.

Steam Espresso automātā kafija tiek gatavota, spēcīgai tvaika strūklai sūcoties cauri maltās kafijas pupiņām. Saprotams, ka tvaiku iegūst, karsējot ūdeni speciālā tilpnē.

Steam Espresso priekšrocības: salīdzinoši zema cena, stipra kafija, vienkārša lietošana. Iespējams pagatavot arī kafiju ar pienu un kapučino.

Trūkumi: vienlaicīgi var pagatavot ne vairāk kā četras kafijas tases, vairumam modeļu - tikai divas. "Neīsta" kafijas garša, jo, lai pārvērstu ūdeni tvaikos, tas tiek pārkarsēts. Pagatavošanas laiks - līdz 10 minūtēm vienai kafijas tasei.

Pump Espresso automāti radīti, risinot būtiskāko tvaika automātu problēmu - ūdens pārkarsēšanu, kā rezultātā noplicinās kafijas garša. Pump Espresso automātā, lai karsto ūdeni (ne tvaikus) izdzītu caur kafijas pupiņām, tiek izmantots saspiestais gaiss. Rezultātā kafijas aromāts un garša būtiski uzlabojas, turklāt tiek patērēts mazāk kafijas, jo spiediena ietekmē ūdens "izskalo" vairāk kafijas.

Pump Espresso priekšrocības: automāts ir mazāks un ātrāks par analogām ierīcēm, kafijas ekonomija. Iespējams pagatavot kapučino un late. Dārgākā ierīce no mājas kafijas automātu saimes, kas ļauj padižoties citu acīs (ja nu kādam tas ir svarīgi).

Trūkumi: Aparāts ir dārgs, tam nepieciešama īpaša apkope. Kalpošanas uzticamība joprojām ir šaubīga, jo ierīce tirgū ir samērā jauna un vēl nepārbaudīta.


Kombinētais kafijas automāts

Foto: Publicitātes foto

Kombinēto kafijas automātu var uzskatīt par profesionālu ierīci, kurā, kā likums, var pagatavot visus kafijas pamatdzērienus - tā ir aprīkota gan ar pilienu filtrācijas sistēmu, gan espreso gatavošanas mehānismu. Nemaz nerunājot par iespēju vienkārši uzvārīt ūdeni vai samalt kafiju. Tiesa, šādi aparāti lielākoties prasa zināmas lietotāja iemaņas un īpašu apkopi, tādēļ mājas apstākļiem šī nav labākā izvēle. Kombinēto kafijas automātu īstā vieta ir kafejnīces, bāri un restorāni.

Priekšrocības: ļoti labas kvalitātes kafija (protams, atkarīga arī no kafijas pupiņām un gatavotāja iemaņām). Ātra pagatavošana un iespēja vārīt vairākas tases vienlaicīgi. Ekonomisks kafijas pupiņu patēriņš.

Trūkumi: augsta cena, lieli gabarīti. Nepieciešamas īpašas lietotāja iemaņas.


Profesionālais kafijas automāts

Foto: Publicitātes foto

Automātiskā kafijas pagatavošanas iekārta ir 100% profesionāls aparāts, kas tiek izmantots birojos vai bāros un restorānos, kur nav barista - īpaši skolots kafijas speciālists, kam ir zināšanas un pieredze šī aromātiskā dzēriena gatavošanā. Vienkāršiem vārdiem skaidrojot, šis kafijas automāts ir "nospiedu podziņu, dabūju kafiju!". Īpašas zināšanas par ierīces darbību nepieciešamas vien tam cilvēkam, kurš automātu uzstāda un regulē, - tieši no viņa ir atkarīgs, kādu kafiju "iemācīsies" gatavot mašīna. Visi pārējie tikai saņems gatavu produktu, turklāt katra nākamā kafijas tase būs identiska iepriekšējai. Jā, šis automāts ļauj pagatavot dažādu tipu dzērienus, tomēr visas kapučino tases garšos vienādi, bet espreso stiprums nemainīsies.

Priekšrocības: nevainojama kafijas kvalitāte. Lietotājam nav nepieciešama īpaša pamācība - lai tiktu pie kārotā dzēriena, jāprot nospiest pāris podziņas.

Trūkumi: Ierīce ir dārga, lieli gabarīti. Nepieciešama profesionāla apkope un serviss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!