<a rel="cc:attributionURL" href="http://www.flickr.com/photos/kopyshev/"> E.Kopyszew</a> / <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"> cc</a>
Neraugoties uz vēlo pavasari un karsto vasaru, rudens avenes šogad sākušas ražot labi, portālam "LA.lv" stāsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā Imants Missa. Pēc viņa aplēsēm, aveņu raža šogad būs lielāka nekā pērn – īpaši kārtīgu saimnieku sakoptos ogu dārzos, kur ir smagākas augsnes. Vieglākās augsnēs esošajos stādījumos laba raža gaidāma, ja saimnieki kārtīgi laistījuši ogu krūmus.

Kur stādīt, kāda raža gaidāma?

Missa stāsta, ka ogu ražošanas laikā, sākot jau no ziedēšanas, pietiekamam mitruma daudzumam ir noteicoša loma ražas apjomā un kvalitātē.

"Protams, veiksmīgi piemeklēta šķirne, augšanas apstākļi un augu nodrošinājums ar barības vielām arī spēlē būtisku lomu realizējamo ogu daudzumā. Avenēm nepieciešams vidēji daudz siltuma un gaismas, pietiekams augsnes mitrums un barības vielas. Mitrums vajadzīgs, lai nodrošinātu daudzo dzinumu augšanu un ogu veidošanu," skaidro speciālists un piebilst: rudens avenes labāk aug saulainā, no valdošiem vējiem aizsargātā vietā ar vidēji smagu, irdenu augsni.

Missa atzīmē, ka ogas rudens saulainajās dienās ienākas labi, taču ražu var sagandēt lietavas. Lietainā laikā vāktas ogas der pārstrādei, taču tajās strauji attīstās dažāda veida ogu puve. Tā kā avenes nogatavojas pakāpeniski, lielu skādi var nodarīt tikai ilgstošas lietavas. Kolīdz iestājas sauss un saulains laiks, raža atkal ir tirgus preces kvalitātē.

Daudz vērtīgu vielu

Missa atzīmē, ka avenes ir tautā ir zināmas ar savām ārstnieciskām īpašībām. Kopš senseniem laikiem avenes lieto kā vieglu svīšanas un temperatūru pazeminošu līdzekli. Ārstnieciskās īpašības piemīt ne vien ogām, bet arī aveņu ziediem un lapām. Tās iesaka lietot uzlējumu veidā pret saaukstēšanās slimībām, zarnu trakta iekaisumiem, aknu slimībām. Svaigas avenes rosina apetīti un veicina zarnu darbību.

Ogas satur organiskās skābes, cukurus, aromātiskās vietas un minerālvielas Avenēs ir daudz kālija, kalcija, magnēzija un fosfora. Šīm vielām ir liela nozīme zobu un kaulu stiprināšanā, kā arī nervu sistēmas stabilizēšanā. Ogās ir vidēji daudz C vitamīna, kā arī P B1, B2, E, PP, K vitamīni – aktīvo vielu (antociāni, leikoantociāni, katehīni, flavoni).

Rudenī ievāktajās ogās ir mazāk cukuru un tās ir skābākas, ar vājāku aromātu nekā vasaras ogas, toties tajās ir vairāk C vitamīna un parasti tās nav kaitēkļu bojātas. Īpaša interese par rudens avenēm ir bioloģiskajiem audzētājiem, jo rudens avenes mazāk bojā kaitēkļi un, regulāri nogriežot dzinumus, tiek ierobežota stublāju slimību izplatība.

Populārākās šķirnes

'Polana'. Šķirne izveidota Polijā. Sāk ražot augusta sākumā un turpina līdz rudens salnām. Dzinumi stāvi, vidēji augsti. Ogas samērā lielas, koniskas, sarkanas, samērā stingras, ar labu garšu, aromātiskas. Ražīga šķirne. Samērā izturīga pret slimībām, daļēja izturība pret aveņu laputi.

'Babje Ļeto'. Šķirne izveidota Krievijā. Krūms vidēji augsts, skrajš. Dzinumi samērā stāvi, stipri zarojas. Ogas ienākas samērā agri – augusta I, II dekādē. Ražīga šķirne. Ogas vidēji lielas (2,5 g), sarkanas, apaļi koniskas, ar labu garšu. Izmanto svaigas un saldēšanai. Šķirne izturīga pret kaitēkļiem un stublāju slimībām. Laba ziemcietība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!