Pareizi kopjot tomtato (TomTato) stādu, sezonas laikā no tā var iegūt aptuveni 500 saldus ķirštomātiņus un vairākus balto kartupeļu bumbuļus, izdevumam stāsta dārzkopības uzņēmuma "Thompson & Morgan" pārstāvji, skaidrojot, ka hibrīdaugi nav gēnu inženierijas produkts, tie iegūti ar potēšanas metodi.
Šis nav pirmais gadījums Lielbritānijā, kad tomāti krustoti ar kartupeļiem, taču, kā apgalvo "Thompson & Morgan", viņu projekts ir pirmais veiksmīgais komercprakses paraugs. Uzņēmīgie dārzkopji apgalvo, ka viņu tomāti ir daudz saldāki un garšīgāki par tiem, kas pieejami lielveikalu plaukts. Jauniegūtā auga stādus iespējams arī iegādāties, to cena - 15 sterliņu mārciņas (aptuveni 12,50 lati).
"Thompson & Morgan" direktors Pols Hansords intervijā atklāj, ka ideja par tomtato audzēšanu viņam prātā iešāvusies pirms 15 gadiem, kad viņš viesojies ASV un kādā fermā novērojis, ka saimnieks bija iestādījis kartupeļus zem tomātu krūma.
"Tomtato selekcionēšana ilga vairākus gadus un gūtais rezultāts pārspējis visas manas cerības. Katrs stāds nes līdz pat 500 tomātiem, kuri ir daudz garšīgāki par tiem, kas pieejami veikalos. Turklāt sezonas beigās no tomtato iegūstam arī labu kartupeļu ražu," stāsta Hansords.
Entuziasts atzīst, ka sasniegt nosprausto mēŗki tomēr neesot bijis viegli, jo, lai potēšana noritētu sekmīgi, tomātu un kartupeļu lakstiem jābūt vienādi resniem.
"Par līdzīgu hibrīdu radīšanu ziņots arī agrāk, tomēr, izpētot tos, atklājās, ka tie bija vienā podā iestādīti kartupeļi un tomāti. Atšķirībā no tiem, tomtato nav kartupeļu lapu," piebilst dārzkopis.
Jauniegūto šķirni varot audzēt gan siltumnīcā un telpās, gan zem klajas debess. Analoģisku produktu, kas nosaukts par "Kartupeli Tomu", pagājušonedēļ sākuši tirgot arī dārzkopības centri Jaunzēlandē, norāda "Independent".