Foto: Vida Press
Daudziem cilvēkiem ir ļoti grūti samierināties ar mājdzīvnieku nāvi, bet turku fotogrāfs Emīrs Ozahins ir atradis veidu, kā atvadas un samierināšanos ar četrkājaino mīluļu nāvi padarīt nedaudz vieglāku.

Viņš radījis fotogrāfiju sēriju, kurā iemūžināti miruši dzīvnieki - attēlos izskatās, ka aizgājēji vienkārši ir iemiguši, un fotogrāfs ir pārliecināts, ka, redzot savus mīluļus šādus, saimniekiem ir vieglāk pieņemt viņu nāvi.

Pievērsties šādam neparastam mākslas veidam fotogrāfu pamudinājis kāds traģisks atgadījums - ceļu satiksmes negadījumā 19 gadu vecumā gājusi bojā viņam ļoti tuva draudzene, un viņš ir redzējis ar avīzēm apklātās meitenes mirstīgās atliekas

"Es nespēju izdzēst no prāta viņas augumu, kas bija apklāts ar avīzēm. Kamēr es cīnījos ar šo atmiņu attēlu, aptvēru, ka arī tas, kā viņa izskatījās dzīvē, pamazām izkūp no prāta. Viņas pēdējā fotogrāfija nedrīkstēja būt tāda. Vai arī man tā nekad nebija jāierauga," izjūtās dalījies fotogrāfs.

Tieši šis gadījums licis viņam uzsākt fotoprojektu, kura galvenais mērķis ir parādīt nāvi un aizgājēju gaišā, ikdienišķā noskaņā, veidojot tīkamas pēdējās atmiņas.

Par savu nodarbi mākslinieks informējis vairākus veterinārārstus, lūdzot viņus par šādu "pakalpojumu" pastāstīt saviem klientiem, un, viņam par lielu pārsteigumu, kāda vecāka kundzīte pat vēlējusies paturēt sava mirušā kaķa fotogrāfiju, jo fotogrāfs bijis drošs, ka veciem cilvēkiem šāda fotoprojekta ideja varētu šķist nepieņemama.

"Parādot mirušos dzīvniekus cilvēcīgā gaismā un tādus, it kā viņi būtu iemiguši, es centos drosmīgi pieskarties nāvei un radīt šo fotogrāfiju sēriju, lai atgrūstu absolūtās pazušanas sajūtu, pirms tā mums iesit spēcīgu pliķi," atzinis fotogrāfs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!