Foto: Shutterstock
Lavanda pēdējos gados palēnām iekaro Latviju - kuplais un sauli mīlošais augs rotā arī mūsu dārzus un priecē savus kopējus. Kad skaistie ziediņi un pašā plaukumā un reibinoši smaržo, ir īstais laiks domāt par lavandas praktisko izmantošanu. Jā, izrādās, lavanda var greznot ne tikai piemājas puķu dobi, bet to var izmantot arī desertos, ievārījumos un cepot maizi.

Lavanda mūsu dārzā un šķīvjos

Visparastākais lavandas audzēšanas mērķis Francijā un tagad arī Austrālijā, kur šim augam ir vislabvēlīgākie apstākļi, ir ēteriskās eļļas ražošana. Šo eļļu izmanto augstvērtīgas kosmētikas ražošanā, tāpat arī skaistumkopšanā un ārstniecībā. "Ja vēlies lavandu izmantot kulinārijā, jāraugās, lai tā būtu augusi bioloģiski vai vēl labāk - biodinamiski sertificētās platībās, kur ziedi nebūtu ķīmiski apstrādāti," brīdina žurnāla "1000 padomi" speciālizlaidums "Marinēšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!