Lavanda mūsu dārzā un šķīvjos
Visparastākais lavandas audzēšanas mērķis Francijā un tagad arī Austrālijā, kur šim augam ir vislabvēlīgākie apstākļi, ir ēteriskās eļļas ražošana. Šo eļļu izmanto augstvērtīgas kosmētikas ražošanā, tāpat arī skaistumkopšanā un ārstniecībā. "Ja vēlies lavandu izmantot kulinārijā, jāraugās, lai tā būtu augusi bioloģiski vai vēl labāk - biodinamiski sertificētās platībās, kur ziedi nebūtu ķīmiski apstrādāti," brīdina žurnāla "1000 padomi" speciālizlaidums "Marinēšana".
Kā pareizi kaltēt lavandu?
Garšvielu veikalos lavanda parasti ir nopērkama kaltētā veidā. Ja lavanda aug pašu dārzā, to vislabāk kaltēšanai būtu ievākt rīta pusē uzreiz pēc tam, ka nožuvusi rasa. Svarīgi, lai daļa lavandas ziedkopas vēl būtu pumpuros, jo tieši tajos ir visvairāk ēterisko eļļu - kaltētie ziediņi būs daudz aromātiskāki. Pēc nogriešanas izveido mazas buntītes un kaltē "ar galvu uz leju" vietā, kur ir laba ventilācija. Aptuveni pēc nedēļas, ka lavanda ir izžuvusi, nolasi tikai ziedlapiņas un glabā noslēgtā traukā vēsumā un tumsā.
Lavanda garšvielu maisījumos
Tā kā lavandas aromāts ir ļoti specifisks un smarža var būt ļoti koncentrēta, tad dienvidu tautas šo augu ir iecienījušas pievienot garšvielu maisījumiem. Francijā, kura ir lielākā lavandu audzētāja Eiropā, to pievieno Provansas garšvielu (herbes de Provence) maisījumam, kas ir pazīstams visā pasaulē. Lavanda tradicionālajam garšu savienojumam - baziliks, estragons, selerija, timiāns un majorāns - piedod īpašu rakstumu un aromātu. Marokā savukārt bez lavandas nav iedomājams vistradicionālākais garšvielu sajaukums rase el hanout - tajā iepilst arī kanēlis, dilles, rožu ziedlapiņas, virces, kardamons, muskatrieksts un safrāns un vēl pat līdz 30 garšvielām.
Kā sākt iepazīšanos ar lavandu virtuvē?
Izrādās, arī svaiga lavanda var atrast savu pielietojumu - ieliec mazu ziedošu zariņu dzirkstoša šampanieša glāzē, sagaidot ciemiņus! Savukārt kaltētā veidā šo aromātisko augu var pievienot kūciņām, cepumiem kēksiem un saldējumam. Rezultātā ēdiens iegūs neaizmirstamu aromātu. Tomēr arī jāuzmanās ar pievienojamo daudzumu, jo pārforsējot ēdiens var sākt garšot pēc dušas želejas un kļūt rūgtens. "Lavanda ideāli sader ar persikiem, āboliem, bumbieriem, banāniem , arī ar medu, cukuru, šokolādi un olām," norādīts žurnāla "1000 padomi" speciālizlaidumā "Marinēšana".
Pagatavo lavandas aromātisko cukuru!
Lavandas cukuru gatavo līdzīgi vaniļas cukuru - hermētiski noslēdzamā traukā cukuram pievieno lavandas ziedus un ļauj nedēļu ievilkties. Pēc tam cukurs ir gatavs izmantošanai kūkās, cepumos un saldējumā vai sorbertā. Tā būs arī lieliska dāvana kādam gardēdim. Kaltēta lavanda nopērkama, piemēram, veikalā "Gourmet Studio" 12 gramu iepakojums 0.65 eiro.
Krēms brulē ar lavandām un medu
Krēms brulē jeb brilē krēms ir franču kulinārijas klasika. Tas ir tikpat tradicionāls kā lavandas lauki Francijas dienvidos. Šo abu lietu kombinācija rezultātā rada dievīgi gardu desertu, kas neatstās vienaldzīgu nevienu kārumnieku.
Persiku un lavandas ievārījums
Persiku sezona ir sākusies! Pagatavo šo neparasto, bet ļoti gardo ievārījumu un tavi ziemas svētdienu pankūku rīti iegūs pavisam citu, eksotisku noti.
Ledus kafija ar lavandas sīrupu
Neparasta ledus kafija, kas garšos lavandas mīļotājiem. Lavandas sīrupu var izmantot arī dažādu citu dzērienu un kokteiļu pagatavošanai.