Tieši garšaugi bieži vien ir tie, kas ēdienam piedod īpašu garšu un aromātu. Sausās garšvielas lai paliek gada aukstajiem mēnešiem - vasara ir īstais laiks, lai mēģinātu un eksperimentētu ar garšaugu pievienošanu salātiem, zupām un pat desertiem.
Ik pa laikam var rasties jautājums: kuram no garšaugiem var izmantot tikai lapiņas, bet kuram - arī kātu? Atbilde ir pavisam vienkārša - viss atkarīgs ne tik daudz no konkrētā auga, bet gan no gada laika, kad to izmantojat. Piemēram, pat timiāns, plūkts pavasarī, būs izmantojams pilnībā - droši vari to sakapāt kopā ar kātiņu un pievienot izvēlētajam ēdienam. Bet, ejot laikam, kāti sāk kļūt cietāki un pārkokšņoties. Šāds process notiek pat ar tik it kā mīkstiem garšaugiem kā pētersīļi un baziliks. Vasaras otrajā pusē labāk nolasīt lapiņas un neriskēt ēdienam pievienot cietākos kātus, kas var sabojāt iecerēto maltīti.
Iestājoties rudenim, vēl kādu laiku būs lietojami izturīgākie no garšaugiem - rozmarīns un timiāns. Tiem var nolasīt lapiņas, bet kātus pievienot vārīšanās procesā zupā vai sautējuma gatavošanas gaitā, pirms pasniegšanas garšaugus no ēdiena izņemot.