Foto: Shutterstock
Kad uzcepta pēdējā desiņa un peldkostīms noglabāts dziļi drēbju skapī, ir jāpaveic vēl šis tas, lai varētu atzīmēt sezonas beigas, svinīgi aizslēdzot savu ideāli sakopto vasarnīcu.

Mēs apkopojām marthastewart.com ieteikumus, kuri tev palīdzēs tikt galā ar svarīgākajiem tīrīšanas darbiem un atgādinās bieži piemirstas lietas, lai nodrošinātu, ka nākamvasar, ierodoties savā brīvdienu mājā, tevi nesagaida nepatīkami pārsteigumi.

Sagatavo tīrīšanas piederumus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Piepildi spaini ar visu nepieciešamo: gumijas cimdiem, universālo un stiklu tīrīšanas līdzekli, sūkli, zobu birsti, birsti virsmu tīrīšanai, kā arī tīrīšanas lupatām un roku dvieļiem. Spainis atvieglos tīrīšanas līdzekļu un nepieciešamo priekšmetu pārvietošanu no vienas telpas citā.

Sāc tīrīt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad spainis piepildīts, sāc tīrīt - sāc ar griestiem un beidz ar grīdu. Uzslauki un izmazgā grīdu, izsūc putekļus, notīri virsmas, neaizmirsti arī nomazgāt un noglabāt traukus, kā arī atslēgt no elektrības padeves un iztīrīt elektroierīces.

Pievērsies gultām un logiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Notīri visus mājā atrodamos logus un izmazgā gultasveļu.

Notīri apgaismes objektus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Neaizmirsti notīrīt putekļus no visiem gaismekļiem, spuldzītēm un gaismas slēdžiem , pirms izslēdz tos līdz nākamajai vasarai.

Aizver žalūzijas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Telpās, kuras pakļautas tiešai saules gaismai, neaizmirsti aizvērt žalūzijas, lai pasargātu mēbeles un paklājus no izbalēšanas.

Pasargā vasarnīcā atstāto apģērbu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja plāno vasarnīcā līdz nākamajai vasarai atstāt apģērbu un apavus, pasargā tos ar pašizgatavotiem smaržu maisiņiem. Tādi aromātiskie augi kā rozmarīns, kanēlis, lavanda un skuju koku sveķi var nodrošināt, ka apģērbs un apavi saglabā svaigu aromātu. Ciedrs pasargā apģērbu no kodēm.

Izveido mājas plānu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Izveido vienkāršu savrupmājas telpu izvietojuma skici, kurā norādītas drošības ventiļa, drošinātāja vai jebkura ūdens, gāzes vai elektrības padeves avota atrašanās vietas. Novieto to viegli pieejamā vietā un parūpējieties, ka vasarnīcas uzraugam (ja tāds, protams, ir) ir pieejama šāda skice.

Salabo koka virsmu skrāpējumus un plaisas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lieveņi un dārza galdi vasaras laikā tiek pamatīgi apskādēti. Lai gan koka virsmu skrāpējumus un plaisas nav iespējams salabot, tās var paslēpt. Ar kurpju smēri, kas ir necaurspīdīgāka par mēbeļu vasku, vari noslēpt galda virsmas nolietojuma pēdas un galda kāju "traumas". Kurpju smēre ir viegli tīrāma – ja tev nepatīk, kā izskatās noklātās koka virsmas, vari tās notīrīt ar krāsas šķīdinātāju.

Vēl viens risinājums ir krāsošana, bet dari to tikai tad, ja mēbele nav antīka un netiks nodota nākamajām paaudzēm.

Iztīri grilu

Foto: Shutterstock

Aizsērējušos caurumus izbaksti ar adāmadatu. Grila restes vari notīrīt ar etiķa un ūdens maisījumu (etiķis un ūdens viens pret vienu). Apsmidzini režģi, uzliec grilam vāku un pēc stundas noskrāpē netīrumus ar špakteļlāpstiņu un notīri visu ar lupatiņu.

Pārtrauc ūdens padevi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Aizgriez ārējos ūdens krānus, satin un aizsien dārza laistāmo šļūteni un novieto to vietā, kur to ziemā nevarētu sabojāt sals.

Sakop dārzu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Paātrini dārza sakopšanu, uzreiz sašķirojot atkritumus. Organiskos atkritumus sakrauj ķerrā, kuru vēlāk varēsi iztukšot komposta kaudzē. Pārējos atkritumus, piemēram, iepakojumus, saplēstos puķu podus un akmeņus, liec spainī, kas pakārts uz ķerras roktura – tā tu varēsi tos izvest vienlaicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!