Katrs sevis cienīgs virtuves saimnieks, kas virtuvē labprātīgi pavada laiku gastronomisku baudu radīšanā, ir pelnījis ne tikai kvalitatīvus virtuves priekšmetus, bet arī gaumīgu priekšautu. Un tas attiecas, gan uz sievietēm, gan vīriešiem.
Ne tikai, lai nenosmērētos
Ne velti priekšauti bijuši aktuāli arī mūsu senčiem, kad tā piešķiršana sievietei bija īpašs notikums – tas nozīmēja, ka sieviete ir pavarda saimniece un tas bija gods, ko nepacietībā gaidīja katra ēst gatavošanas lietpretēja. Šodien priekšauti vairs nav tik simboliski, tie tiek izmantoti retu reizi, lai drēbes netiktu nosmērētas, taču iepazīstoties ar mūsdienīgajiem priekšautiem, rodas nepārvaram vēlme tos vilkt arī tad, ja ēst gatavošana īsti neļauj nosmērēties. Nu priekšauti ir kļuvuši arī kā pavarda saimnieka rota virtuvē, un vai gardas maltītes pagatavošana nav gana labs iemesls, lai sapostos arī esot virtuvē?
Priekšautiem ir vairāki veidi – tie mēdz būt pavisam gari, lai nepastāvētu iespēja nosmērēties kaut nedaudz, ir priekšauti, kas līdzinās svārkiem, tātad tas apsiets ap vidukli un sliecās līdz celim, taču klasiskākā piegrieztne ir ar nosegtu krūšu kurvi, lai pagaršojot ēdienu, nekas neuzpilētu un nenotecētu uz apģērba. Praktiskākā izvēle ir kokvilnas auduma priekšauti, jo tie ir viegli kopjami.
Aktualitātes
Savulaik pietika vien ar vienkāršāko lina priekšautu, taču mūsdienīgākie virtuves saimnieki priekšautu modē ieviesuši jaunas tendences, kurām nespēj pretoties pat visskeptiskākie stila piekritēji. Ar apdrukām, mežģīnēm, ielocēm, volāniem, rakstainiem, rūtainiem un puķainiem auduma rakstiem, dažādām tekstūrām, un pat nederīgo apģērbu pārveidošanu priekšauta veidā. Ko tik neizdomā oriģināla un gaumīga stila izveidē! Veikalu klāsts ir gana radošs un intresants, bet pavarda saimnieki kam rūp oriģinalitāte, noteikti jau izveidojuši, vai apsver ideju to izveidot pašam, un tad noder pāris idejas fantāzijas rosināšanai.
Pēdējos gados aktuālākā tendence ir izmantot kādu nederīgu apģērba vai auduma gabalu un izveidot priekšautu no tā. Par pamatu var ņemt vecās džinsu bikses, kas ir krietni pabalējušas, vecos aizkarus, blūzi, vīrieša kreklus, T-kreklus un pat svārkus, kas jāpapilda tikai nedaudz, lai taptu priekšauts.
Viena no šobrīd aktuālākajām tendencēm ir pavisam vienkāršu priekšautu izveide no kāda nevajadzīga T-krekla. Šāda transformēšanās nepavisam neliks vilties un nevienam pat neradīsies nojausma, ka tas kādreiz bijis T-krekls.
Iedvesmas video priekšauta pagatavošanai no T-krekla: