Lai gan daudziem kaķis un piens šķiet nedalāmi jēdzieni, speciālisti uzskata, ka viņam to dot nav vajadzības, turklāt piens bieži kaitē četrkājainā drauga veselībai. Veterinārārsts skaidro, kāpēc.

"Kad saku, ka kaķim pienu dot nevajadzētu, cilvēki nereti sākumā nespēj to pieņemt. Iebilst, ka kaķi taču labprāt lok pienu kopš seniem laikiem. Skrējuši saimniecei pa pēdām ikreiz, kad tā devusies govis slaukt, gaidot, kad tiks pacienāti ar balto šķidrumu. Tā ir taisnība, taču jāsaprot, ka kaķis pats nevar izslaukt govi un padzert pienu. Daba nav paredzējusi, ka kaķis ar to mielojas, un tam ir iemesls," skaidro Dr. Beinerta klīnikas veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

"Vairākumam kaķu ir laktozes (piena cukura) nepanesamība, proti, viņu gremošanas sistēma nespēj to pārstrādāt. Pēc atšķiršanas no mātes pupa kaķa organisms visbiežāk vairs nespēj pietiekamā daudzumā saražot fermentu laktāzi, kas nepieciešams, lai pilnvērtīgi sagremotu pienu. Turklāt kaķenes un govs piena sastāvs ir atšķirīgs. 

Kas notiek, ja kaķim dod pienu? Parasti viņam sākas vēdera pūšanās, gāzes, vēdera graizes, caureja, reizēm pat vemšana. Nekas briesmīgs dzīvniekam notikt nevar, taču minētie simptomi noteikti neliek viņam justies laimīgam. Visbiežāk saimnieks pat nenojauš, ka to iemesls ir piens, bet vaino barību vai ko citu.Tajā pašā laikā ir kaķi, kuriem piens nekādus gremošanas traucējumus neizraisa. Tie ir dzīvnieki, kuriem govs piens dots jau mazotnē un viņi pie tā pieraduši. Tomēr gribu uzsvērt, ka ne visi pierod.

Govs piens noteikti nav īstais produkts, ar ko barot mazus kaķēnus, ja kādu iemeslu dēļ viņi priekšlaikus atšķirti no mātes. Šim nolūkam jāiegādājas specializēts mākslīgais maisījums, kura sastāvs maksimāli pietuvināts kaķenes pienam. Govs piens ir domāts telēniem. Var gadīties arī, ka kaķim no īsta lauku piena ir caureja, bet no paku piena nav, jo tas nav tik koncentrēts. Secinājums ir tāds, ka govs piens noteikti ir produkts, bez kura kaķis mierīgi var iztikt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!