Veidojot draudzīgas attiecības ar suni vai kaķi, svarīgi viņu savu reizi pacienāt ar kādu našķi. To var izmantot kā efektīvu veicināšanas balvu par komandas izpildīšanu vai paklausību. Lūk, dažas idejas veselīgiem kārumiem!

Ir labi parūpēties par daudzveidīgiem kārumiem, bet pārcensties nevajag. Pasniedziet tos mazām porcijām un atcerieties, ka maltīšu starplaikos mājdzīvnieka gremošanas sistēmai jāatpūšas.

Svaigi burkāni. Vesels burkāns var derēt lielam sunim, bet mazākam sunim to var sagriezt stienīšos.

Gurķa vai melones gabaliņi. Gan kaķiem, gan suņiem garšo šie atsvaidzinošie kārumi.

Kaltētas tunča (bonito) pārslas. Kaķiem parasti patīk šie pārslveida kārumi ar zivju garšu.

Siers. Vispirms piedāvājiet mazus gabaliņus, lai pārliecinātos, vai jūsu mājdzīvniekam tas nerada gremošanas traucējumus. Daudziem kaķiem ir laktozes jeb piena cukura nepanesamība, proti, viņu gremošanas sistēma nespēj to pārstrādāt. Simptomi ir caureja vai vemšana pēc piena produktu lietošanas.

Olīvas. Pasniedziet tās bez kauliņiem; suņiem un daudziem kaķiem parasti garšo olīvas.

Salakas. Šīs nelielās zivis var dot veselas gan jēlas, gan mazliet apceptas.

Lucernas vai munga pupiņu asni. Nopērciet lucernas vai munga pupiņu sēklas, kas paredzētas diedzēšanai (pārliecinieties, ka tas atzīmēts uz iesaiņojuma). Ieberiet aptuveni ceturtdaļu tases (12 g) sēklu vidēja lieluma bļodā un pārlejiet ar ūdeni. Divreiz dienā noskalojiet un pārlejiet ar svaigu ūdeni. Pēc pāris dienām sēklas sāks dīgt. Turpiniet skalot sēklas divas vai trīs reizes dienā, bet pēc skalošanas tās nokāsiet un nepiepildiet bļodu ar ūdeni. Asniem jābūt apsegtiem un jāatrodas istabas temperatūrā. Uz virtuves palodzes sēklas glabāsies vienu nedēļu pēc asnu izdzīšanas. Tikko sēklas sāk dzīt asnus, tās var pasniegt kā cienastu. Daudziem kaķiem tās ļoti patīk, jo mazie asni provocē uz rotaļāšanos.

Atūdeņoti aknu gabali. Sagrieziet liellopu aknas sloksnītēs un dehidrējiet tās saskaņā ar norādēm uz dehidratora vai tā lietošanas instrukcijā. Ja jums mājas žāvētāja nav, varat ielikt aknu sloksnītes verdošā ūdenī, izvārīt un nosusināt. Izklājiet izvārītās aknu sloksnītes uz cepampapīra un ievietojiet līdz 90 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni uz divām stundām vai līdz tās ir pilnīgi sausas un vieglas.

Šīs idejas ir no Barbaras Teilores-Laino grāmatas "Mājās gatavota barība kaķiem un suņiem" (izdevniecība "Zvaigzne ABC"). 

Barbara Teilore-Laino Ņujorkas štatā kopā ar ģimeni izveidojusi ekoloģisko saimniecību, lai gan sevi, gan mājdzīvniekus varētu nodrošināt ar veselīgu pārtiku, kas nesatur ķīmiskas piedevas. Šo soli spert pamudinājušas viņu Aļaskas malamuta kucītes Roras nopietnās veselības problēmas: kairinātu zarnu sindroms, alerģijas un ādas iekaisumi. Kardināli mainot Roras ēdienkarti, proti, gatavojot kucītei barību mājās tikai no pašu audzētiem produktiem, trīs mēnešu laikā pazuduši gremošanas traucējumi, alerģijas un ādas iekaisumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!