Kurš gan neatmaigst suņa lielo brūno acu un simpātiskā purniņa priekšā, kad mīlulis mēģina izlūgties kārumu no saimnieku galda? Izrādās, ir diezgan daudz produktu, kas cilvēkam nekādu ļaunumu nenodara, taču nopietni apdraud suņa veselību, norādījis portāls "WebMD.com".

Vai tiešām neliels kumosiņš no saimnieka galda var viņam kaitēt? Tas, protams, atkarīgs no tā, kas tas ir un ko tas satur. Piemēram, čipsi ar gvakamoli jeb avokado biezeni var izraisīt sunim nopietnas veselības problēmas. Patiesībā ir daudz "cilvēku ēdienu", ko suns nedrīkstētu ēst. Un tas nav tikai tādēļ, ka dzīvniekam varētu rasties liekais svars. Daži uzturā bieži lietoti ēdieni sunim ir ārkārtīgi būstami, turklāt jūs noteikti pārsteigs, kuri tie ir.

Avokado

Lai cik labs jums liktos gvakamole jeb avokado biezenis, jums nevajadzētu to dot savam sunim. Avokādo satur vielu ar nosaukumu persīns. Tā ir nekaitīga cilvēkam, ja vien viņš nav alerģisks. Taču sunim lielas persīna devas var izraisīt saindēšanos. Ja mājās audzējat avokādo, turiet suni pa gabalu no augiem. Persīns ir ne vien augļos, bet arī lapās, sēklās un mizā.

Alkohols

Alus, liķieris, vīns, produkti, kas satur alkoholu – nekas no tā nav labs jūsu sunim. Alkoholam ir tikpat nelabvēlīga ietekme uz suņa aknām un smadzenēm, kā uz jūsējām. Taču ir vajadzīgs krietni mazāks daudzums, lai izraisītu nopietnus bojājumus. Pavisam neliela deva sunim var izraisīt vemšanu, caureju, nomāktību, problēmas ar koordināciju, elpošanas traucējumus, komu un pat nāvi. Un, jo mazāks suns, jo lielāka nelabvēlīgā iedarbība.

Sīpoli un ķiploki

Sīpoli un ķiploji jebkurā formā – svaigi, cepti, vārīti, kaltēti vai samalti pulverī – var iznīcināt suņa sarkanās asins šūnas un pat izraisīt anēmiju jeb mazasinību. Pie tik bēdīga rezultāta var novest pat sīpolu pulveris, kas atrodams daudzos zīdaiņiem domātos pārtikas produktos. Nejaušības pēc uzņemta neliela deva mīlulim, visticamāk, nekādu ļaunumu nenodarīs. Taču lielas devas apēšana vienā reizē vai mazas devas uzņemšana regulāri ilgstošā laika periodā var beigties ar saindēšanos. Anēmijas simptomi ir vājums, vemšana, intereses zudums par ēdienu un elpas trūkums.

Kafija, tēja un citi kofeīnu saturoši dzērieni

Liela kofeīna deva var izraisīt suņa nāvi. Turklāt pret kofeīnu pretindes nav. Kofeīna pārdozēšanas simtomi ir nemiers, paātrināta elpošana, sirdsklauves, muskuļu trīce un asiņošana. Papildus tējai un kafijai (ieskaitot pupiņas un biezumus) kofeīns ir atrodams, kakao, šokolādē, kolā un enerģijas dzērienos. Tas ir arī daļā pretsaaukstēšanās un pretsāpju medikamentu.

Vīnogas un rozīnes

Daudzi saimnieki savu suni mēdz cienāt ar vīnogām vai rozīnēm. Taču tā nav laba ideja! Lai gan iemesls nav noskaidrots, vīnogas un rozīnes suņiem var izraisīt nieru mazspēju. Turklāt pat neliels daudzums var padarīt suni slimu. Atkārtota vemšana ir pirmā pazīme. Dienas laikā suns kļūst miegains un nomākts. Labākā profilakse ir likt vīnogas un rozīnes vietās, kur mīlulis tās neredz un nevar aizsniegt.

Piens un piena produkti

Tveicīgās dienās ne vienam vien saimniekam rodas ideja pacienāt ar saldējumu arī savu četrkājaino mīluli. Taču, ja vien spētu, suns pateiktos jums par atturēšanos no šīs domas īstenošanas. Piens un piena produkti sunim var izraisīt caureju un citus gremošanas traucējumus, kā arī pārtikas alerģiju, kas visbiežāk dzīvniekam rada niezi.

Makadāmijas rieksti

Suņiem nevajadzētu dot makadāmijas riekstus vai produktus, kuru sastāvā tie ir, jo šo riekstu apēšana var novest pie dzīvnieka nāves. Tik vien kā seši makadāmijas rieksti var padarīt suni slimu. Saindēšanās simptomi ir muskuļu trīce, vājums, pakaļkāju paralīze, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra un paātrināta sirdsdarbība. Ja suns ēdīs šokolādi ar šiem riekstiem, simptomi var būt smagāki un, ļoti iespējams, suns var doties uz labākiem medību laukiem.

Konfektes un košļājamās gumijas

Konfektes, košļājamās gumijas, zobu pastas, smalkmaizītes un daļa diētisku produktu ir saldināti ar ksilitolu (xylitol), sauktu arī par ksilītu. Šī viela var izraisīt insulīna līmeņa paaugstināšanos suņa organismā. Tas, savukārt, var novest pie cukura līmeņa pazemināšanās un aknu mazspējas. Sākotnējie simptomi ir vemšana, miegainība un koordinācijas traucējumi. Sunim var būt arī krampji. Aknu mazspēja var attīstīties dažu dienu laikā.

Šokolāde

Lielākā daļa cilvēku zina, ka šokolāde suņiem nav vēlama. Uz četrkājainajiem draugiem toksiski iedarbojas viela ar nosaukumu teobromīns. Tas ir visos šokolādes veidos, arī baltajā šokolādē. Tomēr visbīstamākā ir tumšā šokolāde. Mielošanās ar šokolādi var izraisīt sunim vemšanu, caureju un neciešamas slāpes. Tāpat tā var izraisīt sirdsritma traucējumus, trīci, krampjus un pat nāvi.

Tauku atgriezumi un kauli

Pēc ēšanas cilvēkiem uz šķīvja visbiežāk paliek tauku strēmeles, kas nešķiet kārdinošas, un kauli. No gaļas nogrieztas tauku strēmeles, gan jēlas, gan ceptas vai vārītas, suņiem var izraisīt pankreatītu jeb aizkuņģa dziedzera iekaisumu. Un, lai gan šķiet normāli sunim dot kaulus, dzīvnieks ar tiem var aizrīties. Kaulu šķembas var iesprūst kaut kur suņa gremošanas sistēmā, izraisot nosprostojumu, vai savainot to.

Hurma, persiki un plūmes

Problēmas izraisa šo augļu sēklas vai kauliņi. Hurmas sēkliņas suņiem var izraisīt tievās zarnas iekaisumu. Tās var izraisīt arī zarnu nosprostojumu. Ir liels risks, ka tas var izveidoties, arī ja suns apēd persika vai plūmes kauliņu. Tāpat persiku un plūmju kauliņi satur cianīdu, kas ir kaitīgs gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Atšķirība vien tāda, ka cilvēki zina, ka kauliņus nedrīkst ēst, bet suņi – ne.

Jēlas olas

Dodot sunim jēlas olas, var rasties divas problēmas. Pirmkārt, jēlās olās var būt salomnellas vai E.coli baktērijas, kas var izraisīt saindēšanos. Otrkārt, jēlās olās ir enzīmi, kuri kavē B vitamīna uzsūkšanos suņa organismā. Ja sunim jēlas olas tiek dotas bieži, tas var būt cēlonis problēmām ar ādu un apmatojumu.

Jēla gaļa un zivis

Jēla gaļa un zivis, tāpat kā jēlas olas, var saturēt baktērijas, kas izraisa saindēšanos. Turklāt tādās zivīs kā lasis, forele, siļķe vai store var būt parazīti, kas izraisa nopietnus veselības traucējumus (tā dēvēto "saindēšanos ar lasi" vai "zivju slimību"). Ja suni neārstē, viņš divu nedēļu laikā var nonākt labākos medību laukos. Pirmie slimības simptomi ir vemšana, drudzis un palielināti limfmezgli. Termiska apstrāde parazītus nogalina, tādēļ ceptas zivis sunim droši var dot.

Sāls

Dot sunim izteikti sāļas uzkodas, kā čipsi vai sāļie salmiņi, nav laba doma. Ja suns apēdīs daudz, viņam sāksies neciešamas slāpes un pastiprināta urinācija, kas var izraisīt saindēšanos ar nātrija joniem. Par to, ka suns uzņēmis pārāk daudz sāls, parasti liecina vemšana, caureja, nomāktība, trīce, paaugstināta ķermeņa temperatūra unn krampji. Pārdozēšana var pat izraisīt nāvi.

Cukuroti ēdieni un dzērieni

Pārmērīgi daudz cukura suņiem var izraisīt tādas pašas problēmas kā cilvēkiem – aptaukošanos, zobu bojāšanos un, iespējams, cukura diabētu.

Rauga mīkla

Lai varētu cept maizi, vispirms ir jāuzbriest mīklai. Un tieši tas pats ar mīklu notiek suņa kuņģī, ja viņš to apēd. Tai uzpūšoties, var izstiepties kuņģis un dzīvnieku mocīt stipras sāpes. Turklāt, mīklai rūgstot, veidojas mazliet alkohola, kas sunim var izraisīt saindēšanos.

Jūsu medikamenti

Cilvēkam paredzētu medikamentu došana sunim, ir viens no biežākajiem četrkājaino draugu saindēšanās iemesliem. Tāpat kā no maza bērna arī no suņa medikamenti ir jāpaslēpj viņam nesasniedzamā vietā. Un nekad nedodiet savam mīlulim papildu medikamentu devu, ja vien tā nav ieteicis veterinārārsts. Tādas vielas kā acetaminofēns un iboprofēns ļoti bieži ir iekļautas pretsāpju un pretsaaukstēšanās medikamentos, taču jūsu sunim var izrādīties nāvējošas.

Virtuves pieliekamais: sunim ieeja aizliegta!

Arī daudzi citi produkti, ko parasti var atrast virtuves plauktos, var kaitēt jūsu sunim. Piemēram, cepamais pulveris un soda viņiem ir ļoti toksiski. Tāpat – muskatrieksts un citas garšvielas. Pasargājiet savu mīluli no viņa veselībai bīstamu produktu nobaudīšanas, glabājot pārtikas preces tur, kur viltnieks netiek tām klāt, un turot pieliekamā un skapīšu durvis aizvērtas.

Kā rīkoties, ja suns apēdis ko bīstamu?

Suņi pasauli izpēta ar muti. Lai cik uzmanīgs jūs būtu, ir iespējams, ka suns atrod un norij kaut ko, kas viņam var kaitēt. Tādēļ vienmēr vajadzētu glabāt pa rokai sava veterinārārsta vai tuvākās dzīvnieku (diennakts) klīnikas telefona numuru. Ja suns ir notiesājis ko indīgu, zvaniet un meklējiet palīdzību, lieki nevilcinoties!

Ko suņi var ēst?

Jūs varat nodrošināt savam mīlulim veselīgu, sabalansētu uzturu, lūdzot, lai veterinārārsts jums iesaka kvalitatīvu suņu barību. Tā sniegs jūsu sunim visas aktīvai un veselīgai dzīvei nepieciešamās uzturvielas. Taču tas nenozīmē, ka nedrīkstat šad tad palutināt savu mīluli ar "cilvēku ēdienu" kā īpašu našķi – kamēr vien daudzums ir ierobežots, ēdiens ir termiski apstrādāts, bet nav trekns un ilgi nostāvējies. Tālāk meklējiet dažus veselīgus ieteikumus! Bet, ja plānojat reizēm maltītē dot tikai "cilvēku ēdienu", konsultējieties ar veterinārārstu par devām un biežumu.

Droši – liesu gaļu

Vairākums suņu labprāt ēd kārtīgi novārītus liesas gaļas gabaliņus. Pārliecinieties, ka esat atdalījis visus taukus, ieskaitot trekno ādu putnu gaļai. Tāpat pārliecinieties, ka gaļā nav kaulu, pirms dot to savam sunim!

Droši – daļu svaigu augļu

Ābola, arbūza, banāna un apelsīna gabaliņi ir gardi cienastiņi jūsu sunim. Tomēr svarīgi pārliecinieties, ka esat izņēmis visas sēkliņas. Sēklas, kātiņi un lapas var radīt nopietnas problēmas.

Droši – daļu dārzeņu

Jūsu sunim veselīga uzkoda var būt burkāna stienīši, zaļās pupiņas, cukini vai gurķa šķēlītes. Var dot arī labi apceptus kartupeļus. Tomēr nevajadzētu ļaut ēst sunim jēlus kartupeļus vai to stublājus.

Droši – vārītus baltos rīsus un makaronus

Daudziem suņiem garšo vārīti baltie rīsi un makaroni. Pasniedzot sunim porciju balto rīsu kopā ar nelielu daudzumu vārītas vistas gaļas, bieži vien sunim var palīdzēt atbrīvoties no zarnu trakta darbības traucējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!