Foto: Shutterstock
Visu laiku biju pārliecināta, ka mans četrkājainais draugs pēc šķirnes ir visīstākais Siāmas kaķis, taču, aizejot uz mājdzīvnieku izstādi, pārsteigta konstatēju, ka minkām ar šādu izskatu klāt pielikta norāde "Tajas kaķis". Skaidrību viest aicināju Kaķu mīļotāju klubu asociācijas prezidenti Lindu Svikšu un Tajas kaķu audzētavas saimnieci Viktoriju Savatejevu.

"Tas mums ir sāpīgs temats. Izstādēs daudzi nāk klāt un saka: "Kādi Tajas kaķi?! Tie taču ir visīstākie siāmieši!" Tad nu mēs skaidrojam, ka nē – tie ir Tajas kaķi!" atklāj šīs šķirnes kaķu audzētavas saimniece Viktorija Savatejeva.

Izrādās, gan Siāmas kaķim, gan Tajas kaķim priekšteči ir vieni un tie paši. Tajas kaķis būtībā ir vecā tipa siāmietis, kurš tagad kļuvis par atsevišķu, patstāvīgu šķirni.

Siāmas kaķu šķirne tika oficiāli atzīta jau ļoti sen, taču gadu gaitā, pateicoties rūpīgai selekcijai, tās pārstāvju veidols ir ļoti mainījies. Siāmas kaķis vairs neizskatās tāds kā 80. vai 90. gados, bet kļuvis daudz slaidāks un graciozāks, stipri atgādinot orientālo šķirņu kaķus.

Sekojot modes tendencēm, Siāmas kaķu audzētāji par pievilcīgākiem uzskatīja un vaislas darbam izraudzījās pēc iespējas tievākus un izsmalcinātākus dzīvniekus, liekot Siāmas kaķa izskatam kļūt aizvien eksotiskākam. Šķirnes standarti tika pārrakstīti vairākas reizes, veicinot virzīšanos uz aizvien slaidākiem un izstieptākiem ķermeņiem, lai arī šādi kaķi parasti dzīvoja īsāku un mazāk veselīgu mūžu nekā to tradicionālie masīvie priekšteči.

Tomēr bija audzētāji, kuri palika uzticīgi tradicionālajam siāmietim un, neskatoties uz modes tendencēm, turpināja audzēt to tādu, kāds tas bijis šķirnes pirmsākumos, novērtējot oriģinālo asins līniju veselīgumu un ilgmūžību. Mūsdienu Siāmas kaķi ir slimīgāki un dzīvo īsāku mūžu (10 – 12 gadus), kamēr vecā tipa siāmieši visbiežāk sasniedz 20 gadu vecumu.

Lai vēsturiskos siāmiešus saglabātu, audzētāji cīnījās par to kā atsevišķas, patstāvīgas šķirnes atzīšanu. Tā kā nosaukums "Siāmas kaķis" jau bija aizņemts, tika izlemts tos saukt par Tajas kaķiem. Kādēļ tā? Jo to dzimtene ir Taizeme, ko agrāk dēvēja par Siāmu, stāsta Kaķu mīļotāju klubu asociācijas prezidente Linda Svikša.

Tajas kaķi kā šķirne ir oficiāli atzīti tādās starptautiskās organizācijās kā Pasaules kaķu federācija WCF (World Cat Federation) un Starptautiskā kaķu asociācija TICA (The International Cat Association). Taču Starptautiskā kaķu mīļotāju federācija FIFe (Federation International Feline), kas ir Eiropā vecākā šāda tipa organizācija un ļoti konservatīva jaunu šķirņu atzīšanā, tikai šī gada 1. janvārī piešķīra Tajas kaķiem provizoriski atzītas šķirnes statusu.

"Tas ir liels solis, lai tā kļūtu par pilntiesīgi atzītu šķirni FIFe sistēmā. Zīmīgi, ka lēmums par šāda statusa piešķiršanu Tajas kaķiem tika pieņemts 2014. gada FIFe Ģenerālaja asamblejā, kas norisinājās Rīgā.

Kamēr šķirne ir provizoriski atzīta, tai ir ierobežotas iespējas cīņā par tituliem. Līdz pilnai atzīšanai audzētājiem aktīvi jāstrādā un tad arī tuvāko dažu gadu laikā tā var kļūt par pilntiesīgu FIFe šķirni," skaidro Linda Svikša.

Tā nu sanāk, ka Tajas kaķis ir jaunāka šķirne par Siāmas kaķi, lai gan patiesībā Tajas kaķis ir vecā tipa siāmietis, kāds tas izskatījās pašos pirmsākumos.

Daudzviet pasaulē gan joprojām Tajas kaķus dēvē par vecā tipa jeb tradicionālajiem Siāmas kaķiem.

Būtiskākās atšķirības

Foto: Shutterstock

Siāmas kaķis

  • Slaids, pagarināts ķermenis ar tievām ekstremitātēm.
  • Iegarena "Y" veida galva ar šauru, garu purniņu.
  • Lielas ausis, kas novietotas attālināti viena no otras, galvas sānos.
  • Purniņa profils ir pilnīgi taisns, bez izliekumiem un ieliekumiem.
  • Siāmas kaķa svars: 3–5 kg.

Tajas kaķis

  • Masīvs, muskuļots un salīdzinoši liels kaķis.
  • Galva ir apaļa ar ķīļveida purniņu.
  • Vidēji lielas ausis, kuras novietotas tuvāk viena otrai nekā mūsdienu siāmietim.
  • Tajas kaķa svars: 4–7 kg.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!