Foto: Privātā arhīva foto.
Jauktenis Vizijs, kura dzīslās savijušās vairāku šķirņu, tostarp seno kanaānas suņu asinis, piesaista ar savu interesanto ārieni - viņš izskatās pēc melnbalta vācu aitu suņa. Par interesanto ķepaini portālam 'MansDraugs.lv' izstāstīja viņa saimniece šorttreka trenere Evita Krievāne, kura, starp citu, 2006.gadā piedalījusies Turīnas Olimpiskajās spēlēs.

"Mans Vizijs ir ļoti interesants suns. Viņa vecmamma bija vācu aitu suņu dāma ar dokumentiem, bet tad, nevienam nemanot, palika stāvoklī no nezināma suņu puikas.

Piedzima mana Vizija mamma - garspalvainam vācu aitu sunim līdzīga lēdija vārdā Rikija.

Mana mamma viņai ļāva visu dienu brīvi skraidīt pa lielo dārzu, kam apkārt ir sēta, taču reizēm viltniece atrada kādu spraugu vai vienkārši izraka bedri zem tās un izmuka. Viņa gan bija lepna dāma, un pie bērniem šādā veidā ne reizi netika. Taču tad viņas draudzību un uzmanību izpelnījās kaimiņu sētā dzīvojošais kanaānas suns Lobo. Kanaānas suns ir ne tikai ļoti reta, bet arī viena no senākajām dabā sastopamajām šķirnēm, kas nav netika mākslīgi radītas.

Lobo un Rikija kā tādi slepeni mīlētāji "sarunājās" un saostījās caur sētu. Kad bija klāt suņu laiks, Lobo kā tāds alpīnists līda pāri sētai gandrīz katru dienu, bet dāma sievišķīgi lauzās un mīlas priekiem vis nedevās. Kādudien pēc gandrīz nedēļu ilgas ciemošanās mūsmājās un neatlaidīgas Rikijas aplidošanas Lobo beidzot izdevās iekarot viņas sirdi un sagādāt pēcnācējus. Tagad sunene ir sterilizēta, bet Lobo joprojām mēdz nākt pie savas vecās mīlestības ciemos, pārlienot pāri sētai.

Pagājušā gada 12.aprīlī pasaulē nāca viņu kopīgie mazulīši. Kad aizbraucu ciemos pie vecākiem un mazos skaistulīšus ieraudzīju, Vizijs uzreiz kļuva par manu favorītu.

Lūdzu tētim, vai varu viņu ņemt sev, kam, protams, sekoja pozitīva atbilde. Kopš tā laika man ir supersuns Vizijs, kurš ir labākais, kas ar mani ir noticis.

Vārdu viņam iedevu par godu ASV reperim Vizam Kalifai (Wiz Khalifa), kurš mums abiem ar draugu ļoti patīk. Vārds Vizijam ļoti labi piestāv, jo viņš ir pilnīgs 'čileris' jeb vēsais džeks gluži kā reperi, kad uzpīpē zālīti. (Smejas.)

Lai labāk saprastu savu mīluli, esmu izlasījusi Dženas Fennelas grāmatu "Saruna suņu valodā", ko arī ieteiktu izdarīt katram suņu saimniekam. Tad visas nebūšanas ar

graušanu, lielajām un mazajām darīšanām nevietā spēsiet atrisināt un arī ar citām problēmām tiksiet galā. Kopš trīs mēnešu vecuma ar Viziju ejam suņu skolā, kur mācamies pie ļoti lieliskas treneres Leldes, kura audzē un apmāca militāros suņus. Tagad mans Vizijs ir ļoti gudrs, neskatoties uz to, ka ir jauktenis un bez papīriem. Viņš ir ļoti labsirdīgs un paklausīgs. Man gan sākumā vajadzēja pielikt diezgan lielas pūles, lai Vizijs saprastu ka Alfa jeb galvenā "barā" esmu es. Sākumā gribēja, lai viss notiek pēc viņa prāta - "bosoja", gāja, kur grib, darīja, ko pats grib pats.

Ik rītu un vakaru ar Viziju dodamies pastaigāties, bet pa dienu viņš mani gaida mājās savā voljerā. Reizēm Vizijs 1 - 3 nedēļas paliek suņu skolā, lai padziļināti apgūtu komandas. Aprīlī sāksim trenēties, lai varētu ar viņu kopā braukt uz kalniem atpūsties. Mācīsimies, piemēram, ar tādiem kā suņu sedliem staigāt, lai pierod, ka kaut kas pašam jānes. Plānojam doties uz Francijas dienvidiem, netālu no Nicas. Tas būs pārgājiena tipa ceļojums pa kalniem. Mans Vizijs būs ceļojošais suns, jo es daudz ceļoju un vēlos viņu ņemt līdzi. Pagaidām gan Vizija tālākais ceļojums ir bijis uz Ventspili, viss interesantākais mums vēl priekšā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!