Nesen sociālajos tīklos populārs kļuva video, kur divi vīrieši izglābj divus paugurknābja gulbjus, kuri sapinušies kopā ar kakliem un spārniem un, nespēdami atraisīties, pilnībā zaudējuši spēkus. Daudzi gribēja zināt, kas ir noslēpumainie gulbju glābēji un kā vispār varēja gadīties, ka putni sapinas tik bīstamā mudžeklī. Šo gadījumu izpētījis žurnāls "National Geographic".

Aleksandrs un Vitālijs Drozdovi kādā pavasara dienā pastaigājās gar Mazo Juglu, ārpus Rīgas, kad izdzirdēja dīvainus šļakstus skanam no tālāk esošās ietekas puses.

"Mēs nolēmām aiziet apskatīties, kas tur notiek," izdevumam pastāstīja Aleksandrs.

Brāļi, kuri abi ir fotogrāfi, ieraudzīja divus paugurknābja gulbju tēviņus, izmisīgi ķepurojoties ūdenī, jo to kakli un spārni bija bezcerīgi sapinušies.

Pārsteidzošā kārtā putni atpeldēja taisnā ceļā pie vīriešiem un ļāva Aleksandram atraisīt to kaklus un spārnus, gulbjus atbrīvojot no dīvainā "mezgla". Tajā pašā laikā Vitālijs filmēja notiekošo. Izrādās, tas noticis 2009. gada pavasarī, taču nofilmētais video nesen atkārtoti augšupielādēts vietnē Youtube.com un ātri vien plaši izplatījies sociālajos tīklos. Daudziem bija radies iespaids, ka gadījums noticis šajā pavasarī.

"Patiesībā biju ļoti pārsteigts, kad gulbis piepeldēja pie manām kājām, it kā dzirdētu un saprastu, ko es saku," stāsta Aleksandrs. "Domāju tikai par to, lai putniem kaut ko netīšām nesalauztu. Jo viss bija balts un pagāja kāds laiks, līdz sapratu, kurš spārns kuram putnam pieder."

Šis gadījums, kas, pateicoties brāļiem Drozdoviem, beidzies laimīgi, liek uzdot jautājumus, kā putni nonākuši tik neparastā un nepatīkamā stāvoklī un cik bieži tā mēdz notikt.

Putnu cīņas

Gulbji, lielākoties tēviņi, mēdz šādi sapīties, kad cīnās par teritoriju, žurnālam "National Geographic" atklāj putnu eksperts Braiens K. Šmits no Nacionālā dabas muzeja Vašingtonā.

"Tēviņi parasti cīnās, lai aizsargātu savu ligzdošanas teritoriju no gulbjiem, kuri tajā ielaužas un cenšas pārņemt savā varā.

Šādā situācijā agresīvi var izturēties abu dzimumu putni, taču visbiežāk un visintensīvāk cīniņā metas tēviņi," viņš saka.

"Šī ir pirmā reize, kad ko tādu redzu, taču esmu pārliecināts, ka dabā tā mēdz notikt šad un tad. Tas ir kaut kas līdzīgs gadījumiem ar briežiem, kad tiem saķeras kopā ragi."

Gulbju cīņas ar spēcīgajiem kakliem, tajā pašā laikā sitot vienam otru ar spārniem, var likt tiem sapīties ciešā mudžeklī.

Paugurknābja gulbju cīņas reti beidzas ar kāda putna nāvi, tomēr mēdz būt diezgan nežēlīgas.

"Ja iebrucējs neatkāpjas, nonāk līdz tam, ka putni sit viens otru ar spārniem, savijas ar kakliem un kož," skaidrojis eksperts. "Lielākā daļa cīniņu šajā brīdī beidzas, jo parasti teritoriju apsargājošais tēviņš... izrādās spēcīgāks, un iebrucējs atkāpjas."

Piesardzīgi no cilvēkiem

Lai gan doma par to, ka gulbji piepeldēja pie cilvēkiem, lai tie palīdzētu viņiem tikt galā ar radušos problēmu, ir aizkustinoša, Šmits uzskata, ka tas ir ļoti maz ticams. Viņaprāt, gulbju kustība bijusi drīzāk nejauša, vai arī tie centušies brāļus aizdzīt prom no teritorijas, par kuru paši cīnījušies.

Viņš norāda, ka paugurknābja gulbji vienmēr mēģinās aizbaidīt cilvēkus no savām ligzdošanas vietām, ja tie tur iemaldījušies.

Citos gadījumos savvaļas putni baidās no cilvēkiem un cenšas no tiem izvairīties.

"Šie konkrētie gulbji bija pārguruši no cīnīšanās un atrašanās nepatīkamajā stāvoklī, no kura nespēja izkļūt. Kā var pamanīt video, abi putni centās aizbēgt no glābējiem tik ātri, cik vien tas kļuva iespējams," saka Šmits.

"Vīrietis rīkojās gudri, mēģinot atbrīvot gulbjus ārkārtīgi piesardzīgi, jo tie pilnīgi mierīgi varēja viņam iekost."

"Īstajā vietā un īstajā laikā"

Lai vai kā, Drozdovu iejaukšanās izglāba gulbju dzīvības, apgalvo Šmits.

"Lai arī cik ilgu laiku gulbji bija iesprūduši šādā stāvoklī, domāju, ka galu galā viņi būtu vai nu noslīkuši vai nomiruši badā, ja šie cilvēki nebūtu viņus atraduši."

Aleksandrs priecājas, ka varējis palīdzēt. "Mēs bijām ļoti laimīgi, ka atradāmies īstajā vietā un īstajā laikā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!