Foto: Shutterstock
Kad lielākā daļa vārīto olu ir apēsta un nolobīto čaumalu kaudzīte kļūst arvien lielāka, prātā iezogas doma – ko ar tām darīt? Atceramies, ka bērnībā omīte tās vienmēr saglabāja, taču īsti nav palicis atmiņā, kādiem nolūkiem tās tika izmantotas. Atsvaidzināsim atmiņu un izmantosim svētku pārpalikumus mājas un dārza labā.

Vērtīgs ieguvums dārzam

Pirms ķeries klāt pie čaumalu izmantošanas dārza bagātināšanā, svarīgi izvērtēt, kuras olu čaumalas tam ir derīgas un kuras ne. Ja olas krāsotas ar ķīmiskiem līdzekļiem, tad tās labāk neizmantot, bet, vārītas sīpolu čaumalās vai krāsotas ar dabīgām krāsām var izmantot saimniecībā. Jebkurā gadījumā čaumalas ir rūpīgi jānoskalo zem tekoša ūdens. Pēc noskalošanas čaumalas sasmalcina pēc iespējas mazākos gabaliņos, jo tad visas vērtīgās vielas labāk varēs uzsūkties augsnē. Dārza augsnes uzlabošanai var izmantot gan vārītu, gan jēlu olu čaumalas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!