"Vērsāmies pēc palīdzības pie diviem dažādiem veterinārārstiem un no abiem dzirdējām vienu un to pašu – pēdējos mēnešos strauji pieaudzis ar epilepsiju slimu suņu skaits, un visus šos gadījumus vieno tas, ka suņi baroti ar vietējā ražotāja barību "Dogo"," vēstulē portālam "Delfi.lv" apgalvo lasītāja Anastasija, kuras mopsim nesen konstatēta šī slimība. Jautājām komentāru veterinārārstam Jānim Beinertam, kurš ir viens no zinošākajiem sava aroda pārstāvjiem Latvijā.

"Mūsu ģimenē notikusi bēda – saslimuši uzreiz divi suņi. Vecākais suns, kurš ir jauktenītis, pārcieš organisma saindēšanos. Jaunākajam sunim mopsim ir noteikta diagnoze epilepsija. Diemžēl tā ir neatgriezeniska un neārstējama neiroloģiska disfunkcija suņa galvas smadzenēs," raksta Anastasija.

"Vērsāmies pēc palīdzības pie diviem pilnīgi dažādiem veterinārārstiem un no abiem dzirdējām vienu un to pašu – pēdējos mēnešos strauji pieaudzis ar epilepsiju slimu suņu skaits, un visus šos gadījumus vieno tas, ka suns barots ar vietējā ražotāja barību "Dogo". Savu mopsi visus četrus viņa dzīves gadus esam barojuši tieši ar šo barību.

Šis nav antireklāmas raksts, bet aicinājums suņu saimniekiem būt piesardzīgiem. Cik man ir zināms, firma "Tukuma Straume", kura ražo šo barību, ir kursā par notiekošo un, kā man teica veterinārārste, ir ķērusies pie barības pārbaudes. Taču no pārdošanas tā nav izņemta, un par barības bīstamību daudzi pat nenojauš.

Nevēlos nodarboties ar baumošanu, jo visi pierādījumi pagaidām ir neoficiāli un grūti pierādāmi. Taču suns ir ticis pie šīs diagnozes un nespēju atstāt vainīgos nesodītus.

Tādēļ mani nomoka jautājums – kā pārtraukt barības tirdzniecību, kamēr netiks noskaidrots, ka šī barība ir pilnīgi droša maniem un jūsu mājas mīluļiem?"

Speciālista komentārs

Jānis Beinerts, veterinārārsts: "Aptuveni pirms mēneša par suņu barību "Dogo" dzirdēju līdzīgu stāstu, tikai toreiz runa bija nevis par epilepsiju, bet barības vada paplašinājuma slimību, ko tā it kā izraisot. Vēl senāk klīda baumas, ka šīs barības dēļ suņiem rodas problēmas ar gūžas locītavām. Arī daži kolēģi pauda šādas aizdomas.

Manā klientu lokā ir aptuveni 60 četrkājainu pacientu ar epilepsiju, taču līdz šim neesmu manījis šīs slimības attīstības ciešu saistību ar konkrēto barību. Patiesībā mani pacienti lielākoties ēd citu firmu suņu barības, jo "Dogo" mūsu klīnikā netirgojam. Arī barības vada paplašinājuma slimība un gūžu locītavu problēmas attīstās suņiem, kuri ēd ļoti dažādas barības.

Neesmu iedziļinājies "Dogo" sastāvā un pētījis, kas tur varētu būt tik kaitīgs, lai tā izraisītu tik nopietnas suņu veselības problēmas. Lai ko tādu apgalvotu, būtu jāveic ļoti nopietni pētījumi.

Parasti gan dažādu mājdzīvnieku veselības problēmas izraisa nevis tas, kas barībā ir, bet tas, kā tur pietrūkst. Veterinārārsti lieto terminu "labās barības sindroms", kas nozīmē, ka saimnieks savu mīluli visu mūžu baro ar vienu un to pašu barību, jo uzskata, ka tā ir vislabākā, kas vien var būt. Patiesībā tādas ideālās barības nav. Vienā maisiņā nav iespējams salikt pilnīgi visu, kas sunim ir nepieciešams.

Saimniekiem gan to bieži vien ieskaidrot ir ļoti grūti. Tad saku: "Vai jūs varat pagatavot savam dzīvesbiedram vai bērnam vienu ideālo maltīti, kuru viņš vārētu ēst dienu no dienas vairāku gadu garumā un saņemt visas organismam vajadzīgās vielas?" Protams, ka tas nav iespējams! Tieši tāpat ir ar suņu barībām, un nav nozīmes, vai tā ir visdārgākā profesionālā barība vai kāds lētāks variants. Ja suni vairāk nekā sešus mēnešus baro tikai ar vienu barību, rodas risks, ka organismā var rasties kādas vielas deficīts, kas var novest pie veselības problēmām.

Epilepsija vispār ir ļoti mīklaina slimība, un neviens pagaidām īsti nezina, kas īsti to izraisa, tomēr stipri šaubos, ka īstais vaininieks ir tieši suņu barība "Dogo".

Taču tas, ka ik pa laikam uzvirmo dažādas baumas par "Dogo" kaitīgumu, ir vairāk nekā aizdomīgi un stipri izskatās pēc tā dēvētā "melnā PR" jeb mērķtiecīgas antireklāmas. Nav noslēpums, ka suņu barība "Dogo" ir kļuvusi samērā populāra, jo to ražo vietējais uzņēmums un tā ir salīdzinoši lēta. Iespējams, tās dēļ mazāk pērk kādu citu suņu barību un tas licis konkurentam ķerties pie negodīgām metodēm."

Īsumā par epilepsiju

  • Epilepsija ir hroniska slimība ar krampju un samaņas zuduma lēkmēm.
  • Epilepsiju jeb neizprotamas izcelsmes krampjus novēro 0,5–0,7% suņu.
  • Šīs slimības cēloņi pagaidām nav noskaidroti. Skaidrs ir vien tas, ka krampju lēkmi izraisa pēkšņa, nekontrolēta nervu sistēmas disfunkcija, kā rezultātā rodas muskuļu krampji visā ķermenī un samaņas zudums.
  • Sākumā suns kļūst nemierīgs, pēc tam sāk trīcēt, kļūst stīvs, nokrīt uz sāna un viņa kājas sāk raustīties konvulsijās. Dzīvnieks zaudē samaņu. Žokļi ir sakosti, dažkārt var būt arī žokļu krampji, no mutes nāk putainas siekalas. Parasti šī stadija nevelkas ilgāk par divām minūtēm.
  • Pēc lēkmes suns ir miegains. Šī stadija var ilgt no pārdesmit minūtēm līdz pat divām dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!