Ja jums ir gudrs suns, kuram nepieciešamas fiziskas aktivitātes – un to var attiecināt uz jebkuru šķirni, sākot no čivavas līdz īru vilku sunim – iespējams, esat īstas adžiliti zvaigznes saimnieks. Sākumā šī suņu sporta veida elementus varat izmēģināt piemājās dārzā, un, ja sunim patīk un padodas, doties uz adžiliti kursiem, kurus piedāvā vairāki suņu audzētāju klubi Latvijā, un vēlāk arī piedalīties sacensībās.

Adžiliti ir viens no iecienītākajiem suņu sporta veidiem, kur saimnieks (handleris) vada suni pa dažādu šķēršļu trasi. Galvenais uzdevums ir ātrāk par citiem izskriet trasi, turklāt izdarīt to maksimāli precīzi, bez kļūdām, piemēram, neapgāžot latiņas, kurām jālec pāri. Uzdevumu ievērojami apgrūtina tas, ka suns skrien bez pavadas un saimnieks nedrīkst pieskarties ne sunim, ne šķēršļiem. Suni drīkst vadīt tikai ar savu balsi un žestiem. Nevar izmantot arī kārumus un rotaļlietas.

Adžiliti trase sastāv no dažādiem standarta adžiliti šķēršļiem, kurus izvēlas tiesnesis. Šķēršļu izvietojumu trasē sportisti uzzina dažas minūtes pirms sacensību sākuma, kad tiesnesis dod atļauju sportistiem iepazīties ar trasi (vidēji 5–10 minūtes), bet – bez suņa.

Sacensībās var piedalīties gan bezšķirnes suņi, gan suņi ar ciltsrakstiem. Suņi tiek iedalīti vien augstuma kategorijās līdz skaustam: mazie (līdz 34,9 cm), vidējie (no 35 cm līdz 42,9 cm) un lielie (virs 43 cm).

Adžiliti galvenais mērķis ir, lai saimnieks un suns savstarpēji saprastos un abi kopā gūtu prieku no šīs nodarbes.

Adžiliti ietver tādus veiklības vingrinājumus kā lēkšana pāri šķēršļiem, līdzsvara noturēšana uz baļķa un līšana cauri audekla tunelim. Protams, ir arī sarežģītāki uzdevumi, kas nav domāti iesācējiem, piemēram, līdzsvara šūpoles. Tās ir līdzīgas tām, kurās uz augšu, uz leju var šūpoties divi bērni. Adžiliti sacensībām tās rūpīgi līdzsvaro. Sunim jāuzskrien pa tām, vidū uz mirkli jāapstājas, pēc tam pa otru pusi jāskrien lejā.

Adžiliti mājas apstākļos

Jūs itin viegli varat ierādīt savam sunim dažus no adžiliti elementiem savā piemājas dārzā vai parkā.

Adžiliti kurss iesācējiem varētu sastāvēt no diviem trim šķēršļiem, dažiem slaloma mietiņiem, iezīmēta laukuma vai zemas apstāšanās platformas, kur sunim vajadzēs īsu brīdi stāvēt, no tuneļa un varbūt arī zema līdzsvara baļķa.

Izvietojiet visus elementus, atstājot brīvu vietu starp tiem, tad izvadiet suni pa trasi, liekot pamēģināt pāris lēcienu, izlocīties ap mietiņiem, izlīst cauri tunelim, izpildīt komandu "stāvi" uz apstāšanās platformas vai laukumiņa, noiet pa līdzsvara baļķi un finišēt ar pēdējo lēcienu.

Dažas reizes izstaigājiet visu trasi, sarežģītākajos punktos suni iedrošinot un izsniedzot kādu kārumiņu. Kad redzat, ka suns sāk uztvert ideju, trasi kopā izskrieniet.

Kad suns jau visu veic raiti un sekmīgi, varat ieviest laika elementu vai, ja jūsu mīlulim patīk citu suņu sabiedrība, sarunāt tikšanos, ļaujot vairākiem suņiem veikt trasi un noskaidrojot, kurš ātrāks.

Ja suns nododas adžiliti sekmīgi un ar prieku, pārdomājiet iespēju to apmācīt atbilstoši stingrākām prasībām un piedalīties nopietnās sacensībās. Talantīgākajiem suņiem paveras iespēja sacensties valstiskā līmenī.

  • Šķēršļi. Sākumā tiem jābūt ļoti zemiem – ne augstākiem par 10 centimetriem. Kad suns pie tiem pieradis, paaugstiniet tos, taču ne augstāk par suņa plecu augstumu. Izmantojiet starp kastēm vai konusiem uzliktu latiņu vai plastmasas caurulīti, kuru var viegli nogāzt zemē, ja suns tai pieskaras.
  • Slaloma trasi var uzmeistarot no nelieliem plastmasas konusiem, kuri nopērkami rotaļlietu veikalā.
  • Tuneli var izgatavot no viegla polietilēna, formu veidojot ar stingru stiepli; tuneli var iegādāties arī veikalā.
  • Apstāšanās platforma. Noderēs jebkurš mazs, zems āra galdiņš vai pat vienkāršs dēļa gabals.

Iedvesmai video, kur borderkollijs Tekss pārliecinošu gūst uzvaru adžiliti meistarsacīkstēs.

Avoti: Sofijas Kolinsas "Suņu mīļu rokasgrāmata" ("Jāņa Rozes apgāds") un "agility.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!