Apvienotajos Arābu emirātos populāras ir suņu skriešanās sacīkstes, kur izmanto saluki – persiešu vēja suņus, vienu no senākajām šķirnēm pasaulē. Diemžēl, ja suns prestižajās sacensībās nav skrējis pietiekami ātri, daudzi saimnieki to vienkārši izmet uz ielas. Par šiem suņiem apžēlojies un savās mājās uzņem šeihs Rašids bin Ahmeds Al Maktoums no valdošās Dubaijas ģimenes, pie kura viesojies "LTV1" raidījums "Ķepa uz sirds".

Saluki, kuru dzimtene ir Tuvie Austrumi, agrāk beduīni izmantoja kā medību suņus, taču sakarā ar reģiona straujo attīstību suņu pamatfunkcija zaudēja aktualitāti un tos sāka izmantot sacensībām. Sacensības ar šiem suņiem ir prestižas un balvu fondā ir milzīgas naudas summas.

Šeiham Rašidam ir tikai 21 gads, viņš ir dzimis un mācījies Londonā. Kā jau īstam šeiham viņam ir divas aristokrātiskas aizraušanās – jāšanas sports un saluki.

Savu statusu un bagātību jaunais vīrietis neafišē, bet ar lielu prieku stāsta par saviem suņiem. Daļa no tiem ir citu saimnieku pamesti, no kuriem daudzi palikuši pie viņa, bet citiem viņš atradis jaunas mājas.

"Es iemīlēju šo šķirni, kad biju trīs gadus vecs. Viņiem ir ļoti pašpietiekams raksturs, savā ziņā neatkarīgs, kā kaķim. Viņi vienmēr ir kustībā. [..] Vienmēr var just, cik viņi ir dzīvīgi," par saviem mīluļiem jūsmo šeihs.

Rašids uzskata, ka pret saluki vissliktāk izturas kaimiņvalstīs, citos emirātos. Piemēram, atbrauc no citas valsts uz suņu skriešanas sacensībām, un, ja suns nav bijis gana ātrs, to vienkārši te atstāj. Tā pie jaunā šeiha pērn nonāca 60 pamestu saluki.

Šeihs savu laiku plāno tā, lai katru dienu vismaz pusi no tā pavadītu ar saviem suņiem un zirgiem. "Man pirmajā vietā no visa, ko mīlu šajā dzīvē, šobrīd ir mani zirgi un suņi."

Šeihs suņiem nodrošinājis vislabākos apstākļus. Katram saluki ir sava telpa, visiem kopēja milzīga, ar īpašām smiltīm pildīta arēna, kur katru dienu izskrieties, un pat peldbaseins, kurā ūdens tiek mainīts katru dienu. Rašids licis nopirkt arī desmit auto, kurā tiek pārvadāti tikai šeiha suņi. Lielajos džipos ir kondicionieris un citas ekstras.

Pašam šeiham, kurš var atļauties visu, ko sirds kāro, gan dārgi zīmoli un ārišķības nepatīk. "Es nesekoju modei, es izvēlos tikai to, kas ir ērts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!