Uzskata, ka žurkas uz Zemes ir dzīvojušas jau labu laiku pirms cilvēkiem, taču līdz pat pagājušajam gadsimtam tās tika uzskatītas par nederīgiem kaitēkļiem. Tad beidzot atklāja, ka žurkas var pieradināt un turēt kā mājdzīvniekus un kopš tā laika mazais zvēriņš ar garo asti un actiņām kā pogām daudziem kļuvis par lielu mīluli.

Kopā uz pasaules ir 58 žurku sugas, no kurām izplatītākās ir pelēkā žurka (Rattus norvegicus) un melnā žurka (Rattus rattus).

Pelēkā žurka ir diezgan liela izmēra grauzējs, jo tās svars var būt no 250 līdz pat 600 gramiem. Ķermeņa garums sasniedz 30, bet astes garums aptuveni 18–20 centimetrus. Aste ir ļoti stingra, īsāka par ķermeni.

Savukārt melnā žurka ir daudz mazāka (200–400 gramu) ar garāku asti un lielākām austiņām. Nezinātājs šo žurku var noturēt par peli.

Abas šīs žurkas savvaļā nekrustojās un pat vairāk – tās cīnās barības un teritorijas dēļ. Bet, kura no šīm sugām tad īsti ir dekoratīvās žurkas priekštece? Uz šo jautājumu līdz pat šai dienai īsti nav atbildes. Vieni uzskata, ka pelēkā žurka, otri – melnā, bet vēl trešie saka, ka abu šo sugu krustojums. Tomēr vairāk sliecas domāt, ka dekoratīvās žurkas senči ir Rattus norvegicus, kam tā tik ļoti līdzinās.

Taču diez vai mūsu mājas mīlulēm ir vajadzība un interese zināt, no kā tās radušās. Daudz svarīgāk ir tas, ka šodien dekoratīvā žurka ir 100% mājas mīlulis. Visas nevēlamās savvaļas žurku īpašības jau sen ir izskaustas. Mūsdienās dekoratīvās žurciņas ir gudri, sociāli, komunikabli, zinātkāri un jauki dzīvnieciņi, kuri priecē gan bērnu, gan pieaugušo sirdis. Žurka ir kas vairāk par parastu grauzēju – žurka ir draugs!

Lai arī savvaļā žurkas visaktīvākās ir tieši vakara un nakts stundās, dekoratīvās žurciņas ir lieliski pielāgojušās cilvēka dzīves ritmam un ir aktīvas ir tieši pa dienu. Ja tomēr mīlule ir aktīva arī naktī, tas nozīmē, ka pa dienu ir iztērējusi par maz enerģijas.

Žurkas ļoti pieķeras savam saimniekam, atsaucās uz vārdiņu, spēj ielāgot daudz dažādu triku un tiek ierindotas inteliģentāko dzīvnieku "top 10", bet grauzēju vidū gudrības ziņā pārliecinoši ieņem 1. pirmo vietu.

Ir nežēlīgi iesprostot žurku būrī uz visu dienu. Ja saimniekam nav laika vismaz divas stundas dienā veltīt saviem mīluļiem, tad žurkas nav domātas viņam.

Dekoratīvo žurku izskats

Žurkām atšķirībā no citiem dzīvniekiem nav šķirņu. Taču tām var atšķirties krāsa, ausu forma un spalvas struktūra.

Žurkas var būt visdažādākās krāsās – melnā, šampanieša, zilā, lillīgā, šokolādes, burmas krāsā un citās.

Kā arī tam var būt dažādi marķējumi (zīmējumi), kam ir savi nosaukumi.

English irish – balts trijstūrītis uz krūtīm un ķepiņu galos,

Berkshire – tumša muguriņa un balts vēderiņš,

Hooded – melna galviņa un melna svītra pāri visai mugurai, sākot no galvas līdz astes pamatnei, tā saucamais ''kapučkrāsojums''.

Ausu forma var būt vai nu standarta vai dambo (lielas, noapaļotas ausis).

Dekoratīvo žurku barošana

Žurkas ir visēdājas, taču tas nebūt nenozīmē, ka mēs tām varam dot no galda visu, ko paši ēdam. Īpaši, ja mūsu pašu ēdienkarte nav no tām veselīgākajām. Galvenais barošanas princips ir daudzveidīga un sabalansēta ēdienkarte. Žurkām jāēd gan sausā barība zobu deldēšanai (zobi aug nepārtraukti), gan zaļbarība, augļi, dārzeņi un dzīvnieku izcelsmes produkti.

1.Sausajam graudu maisījumam būrī ir jāatrodas visu laiku.

2. Papildbarība svaigu augļu, ogu un dārzeņu izskatā jādod katru vai katru otro dienu, 30–40 gramus katrai žurkai.

3. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas jādod divas reizes nedēļā – 20 gramus vienai žurkai.

4. Vienu reizi nedēļā žurciņa jāpacienā ar skābpiena produktiem – katrai žurkai viena ēdamkarote.

5. Retu reizi var iedot kādu kārumu.

6. Vienā dienā gan dzīvnieku izcelsmes produktus, gan skābpiena nedod.

Sauso graudu maisījumi sastāv lielākoties no kviešiem, rīsiem, rudziem, auzām un miežiem, tas nozīmē, ka šādu sauso maisījumu katrs var pagatavot arī pats. Nav katru dienu jādod sausā veidā. Var piedāvāt arī kā uzvārītu putriņu, taču ne katru dienu, jo žurkām ir jāgrauž!

Augļi, ogas, dārzeņi uz zaļumi (svaigā veidā), ar kuriem žurkas var droši cienāt, ir: arbūzs, aprikozes, avokado, vīnogas, ķirši, melone, zemenes, dzērvenes, avenes, mango, persiki, nogatavojusies hurma, mellenes, āboli, baziliks, kabači, kinza, burkāni, gurķi, pētersīļi, salāti, ķirbji un cukini.

Dzīvnieku olbaltumvielas, kuras drīkst dot: vārīti kauliņi, vārītas jūras veltes, piemēram, garneles, jebkura veida vārītu gaļu, izņemot cūkas, vārītus gaļas subproduktus, vārītu zivi, vārītas vistu vai paipalu oliņas, labāk tikai dzeltenumu.
Daudzveidībai var piedāvāt ķirbju un ābolu sēkliņas.

Skābpiena produkti žurku gaumē: bio jogurts bez cukura un piedevām, kefīrs, rjaženka un biezpiens.

Būrī vienmēr jāatrodas baltam minerālakmenim bez smaržas un piedevām, kā arī tīram un svaigam ūdenim. Vislabāk dot negāzētu minerālūdeni. Krāna ūdeni dot nav ieteicams.

Kaitīgo produktu saraksts

Šos produktus retu reizi var iedot pavisam mazliet, bet labāk izvairīties pavisam.

Kukurūza (ļoti, ļoti reti), mannas putra, banāni, bumbieri, granātāboli, kivi, pomelo, citrusaugļi, artišoks, baklažāni, brokoļi, kartupelis, ķiploki, sīpoli, rozīnes, žāvēti augļi, pipari, bietes, zemesrieksti, zīles, saulespuķu sēkliņas (ļoti taukainas), piens, šokolādes, maizes un miltu izstrādājumi.

Jāatceras, ka arī daži istabas augi žurkām ir indīgi, tāpēc labāk turēties pie principa – ja neesi pārliecināts, nedod.

Žurciņas veselībai par labu nenāks nekas sālīts, ass, cepts, konservēts un pilns ar garšvielām.

Vienu vai vairākas dekoratīvās žurkas?

Izvēlēties tēviņu vai mātīti?

Kāds būris nepieciešams?

Vai būrī nepieciešams papildu aprīkojums?

Pakaišu izvēle žurkas būrim

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vislabākā izvēle ir un paliek kukurūzas vālīšu serdītes. Tās maksā dārgāk nekā kokskaidas vai presētās granulas, tomēr žurkām ir daudz veselīgākas. Žurkai nekas nenotiks, ja šādi pakaiši tiks nogaršoti. Tie nečab, žurkām staigājot, labi uzsūc mitrumu, tiem nav specifiskas smaržas. No tiem nevar iegūt nekādus parazītus. Piemēram, kokskaidu pakaiši ir ārkārtīgi putekļaini, pat berot tos būrī, veidojas milzīgs putekļu mākonis. Žurkām šie putekļi ir ļoti kaitīgi, jo tās to ietekmē var iedzīvoties elpceļu iekaisumos.

Presētās skaidas tāpat nav ieteicamas, jo tās ir pārāk cietas žurku maigajām pēdiņām. To varētu salīdzināt kā iešanu pa zirņiem – diez ko patīkami nav! Šādu skaitu lietošana žurciņām ir galvenais tulznu veidošanās iemesls. Turklāt abi nosauktie pakaiši slikti uzsūc mitrumu, kā arī rada putekļus un troksni, pa tiem staigājot.

Arī siens žurkām nav vajadzīgs. Pavisam mazliet to var ielikt būrī, lai žurciņas pagrauž, bet tas var traumēt dzīvniekus aso stiebriņu dēļ, kā arī tas ir drošs parazītu ievazāšanas veids.

Žurkām var piedāvāt mazliet baltā tualetes papīra vai papīra virtuves dvieļu loksnes (bez aromāta). Tās pašas zinās, ko ar to darīt.

Dekoratīvo žurku kopšana

Žurkas ir ārkārtīgi tīrīgas, tāpēc tās nav ne jāmazgā, ne kā citādi īpaši jākopj. Īstenībā mazgāšana nodara vairāk ļauna nekā laba. Pirmkārt, dzīvniekam tas ir ārkārtīgi liels stress, otrkārt, tiek nomazgāti dabīgie ādas tauki un mitram dzīvniekam ir viegli saaukstēties. Nav nekādas vajadzības žurku mazgāt, ja vien tā nav nosmērējusies ar kādu pašas spēkiem nenotīrāmu vai indīgu vielu, ko nedrīkst nolaizīt. Vienīgais, ko saimnieks var darīt, ir izķemmēt žurciņas kažociņu un notīrīt no astītes netīrumus.

Žurkām aste vajadzīga ne tikai līdzsvara noturēšanai. Tā ļauj žurkai arī regulēt sava ķermeņa temperatūru, bet ar netīru asti tas nav iespējams, kas rada papildus pārkaršanas draudus karstā vasarā.

Astīti nomazgāt ir pavisam viegli. Pielej bļodiņu ar siltu ūdeni, kam var pievienot nedaudz grauzējiem domātā šampūna "Beaphar", un ar samitrinātu vates disku apmazgā žurciņas asti. Ja dzīvniekam nav iebildumu, trauciņu ar siltu ūdeni var palikt zem žurkas astes, lai netīrumi kārtīgi atmirkst, un pēc tam ar zobu birstīti virzienā no žurkas dibena uz astes galu lēnītēm un uzmanīgi, bez spēka notīrīt zvīņas. Ne vienmēr viss izdodas ar vienu piegājienu, tāpēc procedūru var atkārtot pēc pāris dienām. Pēc tās asti iesmērē ar bērnu mitrinošo krēmu.

Vēl vajadzīgas gadījumā var apgriezt nagu galiņus, ja žurka pati tos nenotrin, piemēram, seniora vecumā. Pašu naga galiņu nokniebj ar vismazākajām kaķu nagu knaiblītēm.

Dekoratīvo žurku veselība

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!